Norman Manea, invitat sa devina membru de onoare al Royal Society of Literature

In semn de recunoastre pentru excelenta literara, scriitorul de origine romana Norman Manea a fost invitat de curind de catre Colin Thubron, Presedintele Royal Society of Literature din Marea Britanie, sa devina membru de onoare (Fellow) al prestigioasei institutii.

Fondata in 1820 de catre Regele George IV, Royal Society of Literature este cea mai veche si mai prestigioasa institutie britanica dedicata literelor, avind drept scop „stimularea talentului si rasplatirea meritelor literare". Pe lista membrilor Royal Society of Literature figureaza nume importante, precum cele ale lauretilor Nobelului literar Nadine Gordimer, Gunther Grass, Seamus Heaney, Doris Lessing, V.S. Naipaul, dar si scriitori precum Salman Rushdie, Ian McEwan, Alice Munro, John Banville, Umberto Eco, Kazuo Ishiguro sau George Steiner.

Norman Manea este primul scriitor roman onorat cu aceasta distinctie. Prozator, eseist, profesor de literatura europeana si writer in residence, Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii. Desi traieste la New York, continua sa scrie numai in limba romana.

Apreciat deopotriva atit de nume importante ale scenei literare internationale, precum Heinrich Boll („Nu am nici o indoiala ca Norman Manea este unul dintre autorii care merita pe deplin sa fie cunoscuti in intreaga lume") sau Orhan Pamuk („Prin talentul si creativitatea sa, Norman Manea este unul dintre Marii Romani."), cit si de critici importanti de la cele mai prestigioase publicatii ale lumii, ca The Washington Post („Un scriitor de o acuta constiinta si o formidabila originalitate"), Corriere della Sera („Un mare scriitor al Europei Centrale") sau La Vanguardia („Unul dintre marii prozatori romani si europeni de azi"), Norman Manea este astazi cel mai tradus autor de limba romana.

Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a peste douazeci de volume de fictiune si eseuri. Scriitorului i-au fost decernate in 1992 Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur („Nobelul American"). In 1993, Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion" al Bibliotecii. In 2002, lui Norman Manea i-a fost atribuit Premiul International de Literatura Nonino pentru „Opera omnia", iar in 2006, premiul Madicis etranger. Tot in 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin si in juriul international al premiului Nonino. In 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si „Babes-Bolyai" din Cluj, in 2009, Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (Franta), iar din 2011 - membru de onoare al Royal Society of Literature.

Editura Polirom a initiat in 2008 seria de autor Norman Manea in cadrul careia au aparut, pina in prezent, volumele: Intoarcerea huliganului, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow, Vorbind pietrei, Atrium, Variante la un autoportret, Vizuina, Anii de ucenicie ai lui August Prostul, Plicul negru si Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian.

Anul acesta, la sfirsitul lunii iunie, cu ocazia aniversarii virstei de 75 de ani, Norman Manea a fost sarbatorit intr-un cadru elitist american, Colocviul dedicat operei si biografiei acestuia reunind scriitori, critici literari, editori. Totodata, a fost lansat volumul Obsesia incertitudinii. The Obsession of Uncertainty. In Honorem Norman Manea, realizat de Editura Polirom cu acelasi prilej (compus din circa 50 de contributii ale unor autori straini - printre care Philip Roth si Antonio Tabucchi si romani - Gabriela Adamesteanu, Ion Vianu, Paul Cornea) si a fost prezentat publicului in premiera filmul Variations to a Portrait: Norman Manea in Dialogue with Robert Boers, o coproductie a Bard College si ICRNY, regizata de Ioana Uricaru.

Sursa: hotnews

Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Salopeta purtată de artistă a atras toate privirile
Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Artista i-a uimit pe toți cei prezenți la...
Zodii norocoase în ziua de 29 septembrie 2021. 3 nativi care se vor bucura de reușite
Se anunță o perioadă prosperă pentru trei zodii norocoase în ziua de 29 septembrie 2021....
Parteneri
Sos tzatziki. Sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți
Dacă ești în căutarea unei rețete de sos cremos, răcoritor și aromat, întrerupe căutările și prepară celebra rețetă de sos tzatziki. Este o rețetă de sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți, perfect pentru a fi consumat cu o multitudine de preparate.
Catine.ro
Ultimele știri