De la "Bravo-bravissimo" la "Royal Opera House" din Londra. Teodor Ilincai a inceput prin a castiga cunoscutul concurs de televiziune. Astazi este deja un artist respectat pe marea scena a lumii. A cantat la Covent Garden, la Viena si pe alte scene faimoase ale Europei. Ascensiunea sa fulminanta are izul unei povesti a unui copil minune. Bucovineanul, care canta de la 6 ani, este tenorul preferat de Angela Gheorghiu pentru dueturi. Istoria sa are si o unda de nefericire, prin faptul ca a ajuns unde merita cu intarziere.
Pentru ca in scoala a avut dascali cu mai putina vocatie si fler - unii dintre ei nu prea si-au dat silinta sa-i indrume sa-si puna in valoare vocea pentru ca era sarac, s-a indreptat catre muzica de opera tarziu. Insa, in numai doi ani de cand a semnat un valoros contract de manageriat, a cucerit Europa muzicala.
Fara lipsa de modestie, Ilincai spune ca deja nu mai este o tanara speranta - este o voce recunoscuta a lumii. "Este posibil sa am o cariera asemanatoare cu cea a idolului meu, Placido Domingo", este convingerea tanarului artist roman.
El a oferit de curand un interviu in exclusivitate pentru Jurnalul National. Teodor Ilincai s-a nascut acum 28 de ani, in judetul Suceava, in Maliniul poetului Nicolae Labis. Provine dintr-o familie modesta, in care insa toata lumea canta. Un frate de-al sau a cantat in corul bisericesc, devenind intre timp preot. Teodor spune ca a inceput sa zdranganeasca la o chitara inca de la sase ani. A urmat liceul de arta din Suceava, alegand ca instrument oboiul.
El spune ca si-a descoperit tarziu vocea si pentru ca profesorii nu l-au indrumat. "Se rateaza des, e o tragedie ce se intampla, eu spun lucrurilor pe nume, profesorii trebuie sa aiba talent, vocatie. Plus ca se urmaresc altfel de interese. In general banesti. Eram un copil sarac, nu prea eram bagat in seama. Au fost oameni care mi-au irosit talentul. Am nimerit persoane nepotrivite, care n-au stiut sa profite de talentul meu muzical. De exemplu, profesorul meu de oboi de la Suceava nu s-a ocupat sub nici o forma de mine. Poate de aceea m-am orientat spre partea teoretica si spre corul de copii, exersandu-mi abia atunci pentru prima oara vocea. Am dat peste incompetenti si pe la cultura generala, asa ca m-am hotarat sa renunt la liceul de arta", explica Teodor Ilincai de ce a ales in cele din urma profilul filologie al unui liceu al carui ultim an l-a terminat la Bucuresti - Liceul Brancoveanu.
Pe atunci nu avea nici o legatura cu muzica de opera, nici nu intrezarea ca ar putea urma aceasta cale. "Imi placea limba romana. Dar stiam ca odata ma voi apleca si spre muzica, ma gandeam sa dau la Conservator, pe care l-am urmat in cele din urma la muzica bizantina", povesteste el.
Citeste articolul integral in Jurnalul!
Foto: Jurnalul National
RATB infiinteaza o linie speciala de autobuz pentru "Summer Well Festival"... "Galeria cu vita salbatica" de Constantin Toiu, in Biblioteca pentru Toti...