Antena Căutare

Biografia lui Sergiu Nicolaescu: actor, regizor, politician

Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930, la Tg-Jiu, in Duminica Floriilor, in zodia Berbecului. Ambitios si perfectionist, nu renunta la un lucru pana nu reusea sa il faca foarte bine. La 5 ani a parasit Tg-Jiu, familia stabilindu-si resedinta la Timisoara. Acesta este de fapt orasul copilariei lui. De mic copil i-au placut filmele si isi dorea sa joace in ele. A facut ultimele 4 clase de liceu in 2 ani.

1948 - La terminarea liceului, a intrat la trei facultati: Belle Arte, Politehnica si Scolala de Ofiteri de Marina. Lucra pentru rege, la Savarsin si astfel i s-a propus sa plece cu acesta, cand a parasit Romania, dar regele s-a razgandit si astfel a ramas in tara. Pe 5 ianuarie 1948 regele a fost arestat. Tatal sau a fost arestat si el si a stat nejudecat cam un an; adus la Bucuresti a fost anchetat chiar de Nicolschi, in cladirea Senatului de astazi, pe atunci Minsterul de Interne. A fost condamnat la 7 ani, in urma unui proces tipic comunist, ajungand la Canal. Tatal sau a murit in '94, cand avea 92 de ani.

1954 - La doi ani de la absolvirea Politehnicii, i s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de langa Bucuresti, devenit mai tarziu Gospodaria partidului. Intamplarea a facut sa se intalneasca cu un coleg din Politehnica, repartizat in Cinematografie si astfel ajunge sa aiba legatura cu acest domeniu.

1962 – Joaca in Memoria Trandafirului multumita lui George Macovescu si Mihnea Gheorghiu. Succesul acestui film a fost neasteptat, si s-a difuzat la Paris, de Craciun, timp de 10 ani. Filmul e o metafora: dureaza 7 minute si este o poveste cu flori ce intruchipeaza destinele unor oameni. A luat pentru el Premiul de Excelenta al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondiala.

1967 - Are loc premiera pariziana a filmului "Dacii", era coproductie francezo-romana. Pe Champs-Elysees, in dreptul restaurantului "Fouuuets" trona un afis al filmului, urias si avand textul: "un film du Serge Nicolaesco". Era o foarte mare satisfactie pentru un tanar debutan de 37 de ani

1968 - A lucrat in calitate de regizor cu Orson Welles, Laurence Harvey si alti mari actori americani si europeni, chiar la Bucuresti la filmul Batalia pentru Roma - productie americano-germana.

1970 – A regizat filmul "Mihai Viteazul". Problema alegerii actorului pentru rolul Mihai Viteazu, a fost foarte complicate. A facut o lista cu posibilii interpreti. Au candiadat pentru Mihai Viteazul vreo 10-12 actori, intre care si: Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, George Constantin, Emanoil Petrus. Americanii l-au ales pe Sergiu nicolaescu si filmarile au inceput cu el.Mai tarziu au venit indicatiile ca Mircea Albulescu sa-l joace pe Mihai. S-a opus si a zis: "Eu sunt regizor, eu hotarasc! De azi, Amza Pellea va fi Mihai Viteazul.” In urmatorii 20 de ani a fost foarte activ si a facut cam doua filme si jumatate pe an. A urmat 1989 si Revolutia la care a participat si el.

Dupa Revolutia din 1989, in care a fost implicat, Sergiu Nicolaescu a sustinut Frontul Salvarii Nationale, fiind ales in repetate randuri senator pe listele acestei formatiuni politice, iar apoi al PDSR. La initiativa sa, s-a infiintat Comisia Senatoriala de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, initial condusa de dansul iar ulterior de Valentin Corneliu Gabrielescu. A scris mai multe carti referitoare la revolutia din 1989. In 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane.

Sergiu Nicolaescu a fost ales in Senat in legislaturile 1990 - 1992, 1992 - 1996, 1996 - 2000, 2000 - 2004, 2008 - 2012. Conform declaratiei de avere din 2008, Sergiu Nicolaescu poseda atunci 2 terenuri, 3 apartamente si un cont de banca la Deutsche Bank din Berlin, unde era depusa suma de 103.000 euro.

Vezi filmografia lui Sergiu Nicolaescu!

Jurnalul National: Nu a acceptat sa-l incalece cenzura... Cinema Patria din Bucuresti va rula gratuit patru filme semnate de Sergiu Nicolaescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x