Ce este Zmeura de Aur și când are loc gala din 2021

Premiile Zmeura de Aur (sau Golden Raspberry Awards) au una dintre cele mai cunoscute gale din cinematografie, însă puțini actori sunt dornici să participe la ea.

Când va avea loc gala Premiilor Zmeura de Aur în anul 2021

Profimedia

Premiile Zmeura de Aur (sau Golden Raspberry Awards, cunoscute și sub denumirea de Premiile Razzie) sunt cunoscute la Hollywood, însă puțini din lumea filmului și-ar dori să le primească.

Zmeura de Aur e dată acelor filme sau actori ce au reușit să impresioneze în anul precedent nu prin calitatea peliculelor, ci prin greșelile cinematografice pe care le-au făcut anul trecut.

Gala are loc în aceeași perioadă ca alte premii prestigioase, precum Oscarurile sau Globurile de Aur. De-a lungul anilor, unii dintre cei mai mari actori de la Hollywood au primit Premii Razzie.

Ce sunt Premiile Zmeura de Aur

Premiile Zmeura de Aur sunt considerate o parodie a premiilor de cinematografie, ce scot în evidență filmele, rolurile sau actorii care au dezamăgit sau au avut eșecuri la Hollywood în anul precedent.

Citește și: Academia americană de film a donat șase milioane de dolari pentru a-i sprijini pe angajaţii din industrie afectaţi de pandemie

Gala a fost creată de John J. B. Wilson și Mo Murphy, iar prima a avut loc pe 31 martie, în anul 1981, chiar în sufrageria lui John J. B. Wilson, din Hollywood. Prima ceremonie a ”premiat” cele mai mari eșecuri din cinematografie în anul 1980.

Potrivit Fundației Zmeura de Aur, scopul acestei ceremonii e ”încurajarea oamenilor din cinematografie și actorilor să își recunoască și părțile rele.” Câștigătorii Zmeurei de Aur primesc o statuetă aurie ce are o zmeură de mărimea unei mingi de golf.

Când va avea loc gala Premiile Zmeura de Aur în 2021

Printre ”norocoșii” care au primit Premiul Zmeura de Aur de-a lungul timpului se numără nume grele de la Hollywood precum Halle Berry (ce are și un Premiu Oscar), Sandra Bullock (o altă actriță ce are și un Premiu Oscar, pe care l-a câștigat în același an precum Zmeura de Aur), Ben Affleck, Jamie Dornan, Dwayne (The Rock) Johnson și compozitorul Alan Menken, ce are 8 Premii Oscar câștigate până acum.

În topul actorilor care au primit cele mai multe premii Zmeura de Aur se numără Sylvester Stallone, ce a câștigat titlul de 10 ori, și Madonna, câștigătoare de 9 ori.

Anul acesta, în competiția Zmeura de Aur vor fi incluse și filme care au fost lansate pe platformele de streaming în anul 2020, dat fiind faptul că pandemia a închis cinematografele la nivel mondial pentru o perioadă semnificativă de timp.

Potrivit site-ului oficial al Premiilor Zmeura de Aur, în acest an, printre potențialele nominalizări la Cel mai prost film al anului, în competiție ar putea intra Dolittle, Iron Mask și 365 de zile.

Citește și: Academia spaniolă de film va lua în calcul pentru premiile Goya 2021 producţiile lansate online

Cea de-a 41-a Gala a Premiilor Zmeura de Aur din anul 2021 va avea loc sâmbăta, 24 aprilie. Ca în fiecare an de la fondarea acestor premii, ceremonia va avea loc cu o zi înainte de gala Premiilor Oscar (ce va avea loc în acest an pe 25 aprilie 2021). Nominalizările pentru Premiile Zmeura de Aur vor avea loc la jumătatea lunii martie și, potrivit site-ul oficial, va exista și un premiu special pentru anul 2020 - ”Cel mai prost an calendaristic din istorie”.

Ultimele știri