Pe 21 august 1027, la Techirghiol, in familia lui Dumitru Jean, a venit pe lume un baiat. Mama copilului Caliopi, „o grecoaica energica", a dat nastere la noua copii, Constantin fiind al cincilea. Trei fete, nascute dupa baiatul ce avea sa devina un mare actor de comedie, au fost insa cu probleme. Toate s-au numit Anastasia, dar una a murit la cateva luni, a doua a trait doi ani iar cea de-a treia s-a stins la 36 de ani, in 1972.
Casa grea, asadar, pentru barbatul care muncea in constructii. Nu este de mirare ca, dupa scoala generala facuta la Constanta, Jean Cornel Constantin, cum era numele complet din buletin, a plecat de acasa, inscriindu-se la o scoala de arte si meserii din Bucuresti, ca sa studieze desenul tehnic. Dar, cand a izbucnit razboiul, Dumitru si-a chemat toti copiii acasa.
Jean Constantin a incercat sa se descurce. „Adolescent sturlubatic, isi incercase fortele in cateva marafeturi (cofetar, ajutor de zidar, creator de modele de pantofi de panza, cu talpa de pluta, si balonzaide... pentru care era invidiat in gasca). Se tinea de sotii, sicana politistii slabi de inger sau micii comercianti si pietari, pe care ii pacalea sub masca «inspectorului pentru preturi si calitatea produselor»", povesteste autorul biografiei, Jean Badea, citat de Libertatea.
La 20 de ani, a fost angajat la silozurile din port, iar timp de 100 de zile a fost brigadier pe santierul Bumbesti - Livezeni. Acolo a inceput si afirmarea sa artistica, formatia de estrada din care facea parte fiind premiata la concursul ansamblurilor de pe santier. A continuat sa cocheteze cu arta si dupa armata, dar abia in 1957 a castigat, prin concurs, un post la Teatrul de Stat din Constanta.
Cat despre latura sentimentala, se poate spune ca actorul a fost un cuceritor. „Jean a razbit prin trei casatorii: cu Mioara Mocanu, manuitoare de papusi din Galati, cu Nina Cocea, balerina la Fantasio, si - din 1980 - cu Nina Petcu, sufleur la Teatrul National din Bucuresti. (...) S-a mai indragostit la fara frecventa, haladuind voiniceste prin superbe gradini din vecini!", scrie Jean Badea.
Din pacate, inima maestrului nu a avut de suferit doar din dragoste, ci si din cauza bolii. De doua ori a facut Jean Constantin infarct, in 1988 si 1997, iar anul trecut a fost din nou internat in stare grava. Atunci a spus interpretul lui Ismail o gluma atat de reala: „M-a invitat doamna cu coasa, dar mai stau putin". Din pacate, nu a mai avut de trait decat un an. Dar si-a vazut implinit visul vechi, marturisit intr-un interviu din 1975, pe cand era suparat ca nu a avut nici macar un rol de anvergura in film: „Sper ca, treptat-treptat, o sa ma emancipez moral si am sa intru si eu in istorie". Si a intrat.