Antena Căutare

TIFF s-a incheiat asa cum a inceput: adica in tensiune

Clujul a pus punct, sambata seara, celei de-a 9-a editii TIFF. Un festival in evidenta crestere, care a aliniat (din fericire) multe filme romanesti si care s-a terminat asa cum a si inceput - adica tensionant

Gala de premiere a avut loc ca de obicei la Teatrul National. Covorul rosu a fost intins si pe Marsul triumfal din Aida inaltii oaspeti au coborat din luxuasele limuzine Mercedes (noua Clasa E, pentru cunoscatori). Toalete impecabile, costume extravagante, fotoreporteri, bronz de solar, zambete - nimic nu a lipsit de la o ceremonie de covor rosu menita sa concureze festivitatile similare din lumea buna a filmului european.

Acestea find spuse, trebuie sa trecem in revista, in mod evident castigatorii. Lozul cel mare a fost tras de regizoarea al carui nume, imposibil de pronuntat, a fost deseori comparat cu al vulcanului islandez care facea ravagii luna trecuta. Anocha Suwichakornpong a castigat cu "Poveste anodina" Trofeul Transilvania in valoare de 10.000 de euro; filmul spune povestea lui Ake un tanar tintuit la pat dupa ce un accident ii paralizeaza picioarele.

La Gala TIFF 2010, cele mai premiate filme au fost cele romanesti, respectiv "Felicia, inainte de toate", de Razvan Radulescu si Melissa de Raaf, si "Medalia de onoare", de Calin Netzer. Astfel, "Felicia, inainte de toate" a obtinut trei distinctii: pentru scenariu - Razvan Radulescu si Melissa de Raaf, dar si pentru interpretare - Ozana Oancea, actrita primind si premiul pentru debut.

In acelasi timp, filmul "Medalia de onoare" a fost premiat pentru regie - Calin Netzer si pentru interpretare - Victor Rebengiuc.

Gala TIFF a avut si un moment mai putin obisnuit. Spre final, la indemnul lui Tudor Giurgiu, Victor Rebengiuc s-a urcat pe scena si a citit "Proclamatia de la Cluj"; un act de protest a mai multor cineasti legat de de proiectul de modificare a actualei Legi a cinematografiei, proiect initiat de senatorul Sergiu Nicolaescu. "Fara criterii obiective de evaluare a proiectelor, cinematografia romana risca sa se intoarca cu 15 ani in urma", a spus actorul, invitandu-i pe scena pe semnatarii protestului, printre care s-au numarat Radu Muntean, Alexandru Solomon, Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Maria Popistasu, Radu Gabrea, Victoria Cocias, Cristi Puiu, Anca Puiu, Florin Serban, Andrei Ujica etc. "Cei care sunt de acord cu protestul nostru sunt asteptati pe scena", a mai spus actorul, moment in care o mare parte din spectatorii aflati in sala s-au "mutat" pe scena. Protestul cineastilor de la Cluj este sustinut de asemenea de Centrul National al Cinematografiei si de Ministerul Culturii.

Un alt moment neobisnuit al Galei TIFF a fost cel in care Tudor Giurgiu s-a solidarizat cu organizatorii festivalului de film Anonimul. Giurgiu a cerut CNC sa sustina financiar festivalul de film Anonimul, care nu a obtinut anul acesta finantare din partea institutiei. "Fac un apel pe aceasta cale la CNC. De curand s-au judecat niste finantari si din pacate acest festival nu a primit niciun ban pentru editia din acest an (...) Cred ca e un lucru care merita sa fie ajutat. Cred ca nu sunt multe festivaluri care au nivel ridicat de competitie", a mai spus Giurgiu.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Kristen Stewart este cea mai buna actrita tanara... A murit Steven Reuther, producatorul Dirty Dancing si Pretty Woman...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x