Antena Căutare

Gestionarea oboselii după sărbători. Cum îți poți recăpăta energia

Finalul de an poate fi epuziant din multe puncte de vedere, se adună o grămadă de sarcini, atât profesionale, cât și cele care țin de casă și familie, pe lângă responsabilitățile obișnuite. În acest mod, oboseala își spune cuvântul.

Galerie
Perioada sărbătorilor este una dintre cele mai stresante. Cum se poate gestiona oboseala acumulată | Shutterstock

Oboseala se acumulează în ultimele zile din an, afectând productivitatea de la începutul lunii ianuarie. Asta generează un stres suplimentar, dezechilibrând organismul și creierul.

Astfel este afectată și starea de bine a persoanelor și modul în care intră în Noul An.

Cum îți poți recăpăta energia după sărbători

Deși în perioada sărbătorilor sunt mai multe zile libere de care toată lumea poate beneficia, ele vin la pachet cu o sumedenie de responsabilități, astfel că odihna și relaxarea rămân pe ultimul loc, dacă nu sunt ignorate complet.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: De ce e bine să lenevești pe canapea. Beneficiile pe care acest obicei le aduce sănătății

Conform unei surse, este important ca oamenii să facă din somnul de calitate o prioritate. Astfel organismul se poate reface, poate lupta cu oboseala acumulată de-a lungul timpului.

Chiar dacă este mai dificil în unele zile, este necesar ca fiecare să-și respecte rutina zilnică, să respecte orele de somn, în funcție de cerințele propriului organism.

În perioadele stresante unora le poate fi mai greu să adoarmă, tocmai de aceea este indicat să fie atenți la mediu lor și să-și creezi propriul confort - poate este nevoie de alte perdele sau de o pătură în plus sau în minus. Specialiștii recomandă o temperatură de 19 grade Celsius în dormitor și camera să fie perfect întunecoasă.

Totodată se recomandă evitarea oricărui fel de ecran înainte de culcare. Hormonul somnului - melatonina - poate fi afectat de lumina albastră emanată de dispozitivele electronice.

Oamenii își pot recăpăta energia după sărbători și dacă se alimentează corespunzător. Alimentele sănătoase cresc nivelul de energie, astfel că este indicat să fie introduse în dieta zilnică.

Citește și: Perioada sărbătorilor vine cu multe reponsabilități, iar depresia își poate face apariția foarte ușor. Sfaturile specialiștilor

Se recomandă consumarea alimentelor bogate în vitamina C, care îmbunătățesc sistemul imunitar și combat oboseala. Acestea pot fi citricele, avocado, pătrunjelul, ardeiul gras, dar și suplimentele cu vitamina C.

Pe listă intră și magneziul, zincul, fierul, care mențin energia în corp. De asemenea, se pot consuma legume cu frunze verzi, dar și nuci și semințe. Chiar și ciocolata neagră, deoarece conține magneziu.

Totodată, sunt recomandate crustaceele și lactatele, dar și spanacul, broccoli, lintea și năutul. Pentru creier, este foarte important aportul de acizi grași Omega-3, care se pot găsi în peștii grași, în nuci și semințe.

Pentru musculatură se recomandă consumarea proteinelor din carne albă, pește și fructe de mare.

Citește și: Locul „magic” de pe chip care îți alungă oboseala și durerea. Ce se întâmplă dacă ții apăsat degetul pentru 20 de secunde VIDEO

De asemenea, se recomandă evitarea meselor foarte grele seara, astfel încât sistemul digestiv să nu fie presat înainte de culcare.

O altă metodă pentru a combate oboseala este activitatea fizică. Dacă de sărbători oamenii nu mai sunt atât de disciplinați în această privință, li se recomandă mișcare pentru a-și recăpăta energia.

Nu este indicat să se înceapă cu exerciții grele, cât mai degrabă să facă plimbări zilnice, să alerge, să reînceapă să-și miște corpul.

Dacă în privința somnului, corpul are nevoie de rutină, organismul pe timpul zilei acumulează oboseală făcând tot timpul aceleași lucruri, în aceeași ordine. Astfel că, ziua, este indicat ca oamenii să-și schimbe din când în când obiceiurile.

Schimbările pot fi cât de mici, precum modificarea traseului zilnic între casă și serviciu, sau orarul pentru pauze în timpul orelor de program, astfel încât să includă și o plimbare sub razele soarelui.

Citește și: Ce se întâmplă în organismul uman din cauza trecerii la ora de iarnă. Riscurile la care este supus propriul corp

Expunerea la lumina soarelui îmbunătățește starea de spirit și reglează ritmul cardiac. Nici nu trebuie să fie o plimbare foarte lungă, chiar și zece minute sunt benefice organismului, fiind suficient timp pentru producția de serotonină.

Relaxarea este foarte importantă pentru ca întregul organism să se pună pe picioare după o perioadă stresantă, precum cea de sărbători.

Dacă nu contribuie la starea de stres, este recomandat ca fiecare să-și petreacă un timp în familie, alături de cei dragi, consolidându-și legăturile. Însă la fel de important este și timpul petrecut cu propria persoană.

Este important ca în zilele libere corpul să beneficieze de timp pentru odihnă și regenerare. Astfel că, fiecare trebuie să învețe săși asculte propriul organism pentru a gestiona corespunzător fiecare stare.

Pășește în Noul An cu țeluri bine setate. Ce poți face pentru a-ți garanta progresul și a-ți îndeplini fiecare obiectiv...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x