Bătălia tech este în toi, peste tot în lume, nu doar în România. Totuși, deși această bătălie are mai mulți participanți, unul dintre ei iese în evidență cu desăvârșire - desigur, este vorba despre Apple. Acest gigant tehnologic a câștigat în trecut un număr mare de bătălii, împotriva unor inamici destul de importanți.
Întrebarea este - se descurcă la fel de bine și în prezent?
Ce poziție are Apple pe piață?
Apple este o companie expusă în continuare succesului pe plan global. Ba chiar mai mult, în ultima parte a anului 2024, Apple a înregistrat cele mai mari vânzări dintotdeauna (quarter sales), lucru datorat în mare parte și datorită lansării noului model de iPhone. Desigur, și versiunea anterioară, iPhone 15, a contribuit semnificativ la acest record.
Apple se remarcă prin dispozitivele de ultimă generație. Asemenea cazinourilor online care doresc să aducă jucătorilor cele mai noi și mai bune jocuri, și Apple dorește să aducă ce-i mai bun pentru clienții săi. Printre altele, este vorba și despre un telefon care poate accesa Vlad Cazino de oriunde, fără probleme!
Cum se descurcă Apple în România?
Conform mai multor surse din mediul online, Apple are parte de câteva dificultăți și provocări pe teritoriul României. Printre acestea se numără câteva probleme cu legea, reglementări și termene nerespectate, precum și contextul regional produs de însuși teritoriul României.
În primul rând, consiliul competiției din România are Apple sub vizor, pretinzând că firma s-a folosit de poziția sa de top pentru a realiza anumite abuzuri, precum încălcarea regulilor competiției. Este vorba, mai exact, despre imposibilitatea de a instala anumite aplicații pe dispozitivele Apple.
Dacă Apple este găsită vinovată de aceste abuzuri, compania riscă să piardă aproximativ 10% din profitul său realizat pe teritoriul României.
O altă provocare pe care Apple trebuie să o gestioneze este amânarea lansării noii caracteristici Apple Intelligence în statele membre UE. Această caracteristică pare că încalcă DMA și prin urmare, poate avea un impact major asupra poziției Apple pe piață.
Care este contextul local pe care trebuie să-l gestioneze Apple?
La nivel global, există mai mult țări care sunt pe punctul de a interzice produsele și dispozitivele Apple. Printre acestea se numără China și Indonezia. În ultima țară menționată, de exemplu, Apple riscă o interdicție deoarece nu și-a reînnoit certificările de funcționare - existând câteva probleme și la capitolul responsabilități de investitor.
Cu alte cuvinte, Apple pare să aibă probleme în ceea ce privește respectarea reglementărilor locale. Contextul nu este unul chiar românesc, ci unul european - Apple trebuie să respecte ce dictează UE. În caz contrar, producătorul iPhone va trebui să părăsească acest spațiu.
Care este viitorul?
Principala problemă a Apple este reprezentată de investigația în vigoare, precum și de amânarea lansării unui feature destul de important odată cu sosirea noului model de iPhone. Aceste aspecte cauzează incertitudini care vor ajunge și în rândul consumatorilor, iar puterea Apple va fi afectată - atât în România, cât și la nivel european.
Pe de cealaltă parte, Apple continuă să inoveze. Chiar caracteristica amânată momentan în Europa, Apple Intelligence, este considerată una de ultimă generație care ar putea schimba modul în care telefoanele mobile sunt folosite. Din păcate, UE nu se poate bucura încă de aceasta din moment ce încalcă anume legi și reglementări.
Apple pare să fie pe punctul de a câștiga lupta tech din România, dar pierde rapid avântul câștigat în ultima parte a anului datorită unui set de probleme destul de serioase. Gigantul tech nu prea poate să respecte legile și actele internaționale - lucru care poate fi observat la nivel global.
Pentru a pătrunde corespunzător pe piața europeană, Apple trebuie să garanteze conformitatea Apple Intelligence cu DMA - întrebarea este dacă gigantul va face acest lucru sau dacă este deschis și pregătit pentru a părăsi piața europeană, lucru foarte puțin probabil.
Viitorul este unul deschis, competiția Apple fiind una restrânsă, dar care se extinde constant - Xiaomi 14T Pro, de exemplu, este echipat cu optică Leica!
Licența nr. L1160657W000330 ONJN valabilă din data de 1.09.2016 până la data de 31.08.2026