Românii au dat startul concediilor pe litoralul românesc odată cu venirea verii. Plajele din Constanța au fost luate cu asalt de un număr mare de turiști încă de la începutul lunii mai, atunci când temperaturile au crescut vizibil.
Însă nu doar temperaturile au crescut, ci și prețurile. Puțini își permit în 2025 o vacanță la mare de o săptămână. Românii aleg să meargă pentru câteva zile sau un weekend, deoarece costurile sunt uriașe.
Deși sezonul estival nici măcar nu a început oficial, prețurile din stațiunile de la malul Mării Negre par să-i sperie pe turiști, semnalând că vara 2025 se anunță una scumpă. De la cazare și șezlonguri, până la meniurile restaurantelor și băuturile servite pe plajă, tarifele sunt uriașe, iar cei care visează la câteva zile de relaxare pe litoral sunt nevoiți să scoată sume considerabile din portofel.
Recent, un bărbat din București care și-a petrecut concediul la mare a fost luat prin surprindere de cât a putut să plătească pentru o porție de creveți într-un restaurant din Mamaia. Acesta a fost uluit de prețul preparatului.
Astfel de episoade se întâmplă tot mai des. Mulți turiști au constatat că o cină obișnuită la un restaurant de pe litoral poate depăși cu ușurință suma pe care o plăteau, în urmă cu câțiva ani, pentru o noapte de cazare într-un hotel decent.
Stațiunile considerate exclusiviste, precum Mamaia sau Năvodari, își mențin reputația de destinații scumpe, dar în ultima vreme nici celelalte localități de pe litoral nu mai sunt o opțiune accesibilă. Chiar și în Vama Veche sau Eforie, unde altădată se putea petrece un weekend la mare fără cheltuieli exorbitante, tarifele au urcat semnificativ.
Câți bani a scos din buzunar un bărbat pentru o porție de creveți pe litoralul românesc
Printre cei care au încercat preparatele unui restaurant cunoscut din Mamaia se numără și Andrei, un bărbat venit de la București pentru relaxare și distracție la malul mării. Deși s-a bucurat din plin de gustul mâncării și peisajul superb, acesta a avut parte de o surpriză când a venit nota de plată.
Românul nu se aștepta nici măcar o secundă să plătească suma de 72 de lei pentru o farfurie cu creveți. La același restaurant, o bere la draft costă 21 de lei în timp ce o porție mare de souvlaki pui valorează 55 de lei, potrivit cancan.ro.
Andrei nu a stat prea mult pe gânduri și a publicat o poză cu bonul de la restaurant pe rețelele sociale, fiind vizibil uluit de prețul pe care a putut să-l plătească pentru o porție de creveți. Imagina sa a stârnit o mulțime de reacții din partea oamenilor din mediul online.
În acest context, tot mai mulți români încep să-și refacă planurile de vacanță, orientându-se spre destinații din străinătate, unde raportul calitate-preț poate fi mai favorabil decât în propria țară. Litoralul românesc rămâne, din păcate, o destinație frumoasă, dar din ce în ce mai inaccesibilă pentru turiștii cu buget redus.