Greşelile din limba vorbită nu sunt atât de uşor de sesizat. Cratima rămâne în umbră, iar conjunctivul "să fii" poate fi rostit cu unul sau doi de "i", iar diferenţa este insesizabilă.
Totuşi, atunci când scriem, lucrurile sunt total diferite. Mai ales când o facem pe o reţea de socializare precum Facebook-ul, unde toată lumea poate avea acces şi ne va judeca pentru micile erori din limbaj.
Cameron Diaz în filmul Bad Teacher
Care sunt cele mai frecvente dintre ele? Cinci erori care sunt cel mai des întâlnite!
1. "Să aibe" / "Să aibă". Varianta corectă a verbului "a avea" la conjunctiv persoană a III-a este "să aibă", nu "să aibe".
2. ""Am luat la cunoştinţă" / "Am luat cunoştinţă de": "Am luat cunoştinţă de (ceva) este formularea corectă, nu "am luat la cunoştinţă".
3. "Nu se merită" / "Nu merită": Nu există "nu se merită". Corect este "nu merită" (efortul). Greşeală apare frecvent pentru că oamenii confundă această expresie cu "nu se obişnuieşte" / "nu se cade" (să).
4. "Nu-ţi fă griji!" / "Nu-ţi face griji!". Formă negativă a imperativului este următoarea: adverbul "nu" plus formă de infinitiv a verbului.
5. "Nou-veniţii" / "Noii-veniţi s-au integrat în grup": Formă articulată corectă a cuvântului „nou-veniţi” este „nou-veniţii”, nu „noii-veniţi”, deoarece acordul se face între subiect („veniţi”) şi predicat („s-au integrat”). „Nou” nu se schimbă la nicio formă, cum de altfel nici formă nearticulată a cuvântului compus nu este „noi-veniţi”, ci “nou-veniţi”. Aşadar, „nou-venit”, „nou-veniţi”, „nou-veniţii”, nu „noii-veniţi”, scrie protv.ro.
Spune "adio" detergenţilor scumpi şi vei economisi sume uriaşe de bani! Cele mai ieftine metode pentru albirea... Miami este alegerea oricui, chiar şi a lui Beyonce! Cele mai luxoase case stau la dispoziţia milionarilor care iubesc oc...