- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ingrediente
- cantitati pentru 10 -12 portii
- crema de patisserie
- 9 oua
- 1.100 l lapte
- 250 g zahar tos
- 110 g amidon
- 100 g unt
- 2 g vanilie de burbon
- 30 ml coniac (optional)
- 1 g de sare
- 30 g cacao
- 100 g ciocolata
- 10 g ghimbir
Mod de preparare
Ionut Lupu a fost printre favoritii primei editii Top Chef. La proba pe echipe, bucatarul a pregatit un desert aparte, mille feuille cu crema de patisserie si sos de ciocolata cu ghimbir. Iata reteta mai jos:
Pentru aluat:
Pentru inceput, se portioneaza aluatul de foaietas, in dreptunghiuri de 5 cm/3cm.
Aluatul portionat se aseaza pe hartie pergament. Deasupra aluatului, se presara putin zahar brun, apoi se da la cuptorul incins(la 240 de grade) pentru 10-15 min, pana aluatul creste si devine auriu.
Pentru crema:
Ouale se spala in solutie de cloramina (5% ) in apa rece; se separa galbenusul de albus, apoi galbenusul se amesteca cu zaharul, putin lapte si amidon. Laptele se pune la fiert intr-un vas (email sau inox).
In momentul in care laptele incepe sa clocoteasca, se adauga compozitia de galbenusuri, se da focul mic si se amesteca energic, pana ce crema se intareste si incepe sa clocoteasca usor. Se pune la rece.
Se adauga untul taiat cuburi, se amesteca pana se incorporeaza.
Tips: Atentie! In momentul in care se adauga untul, crema trebuie sa fie calda. Dupa racire, se adauga vanilia .
Crema se imparte in doua parti egale, jumatate se amesteca cu pudra de cacao si aroma de portocala, se adauga coniacul (pudra de cacao se amesteca cu putin unt inainte de a se amesteca in crema).
Pentru finisarea prajiturii, se pun cremele in 2 posuri cu un spirt mediu.
Aluatul de foietaj racit se taie (desprinde) in doua. Dupa care, se aseaza un rand pe un platou, apoi cu posul se aseaza crema pe toata suprafata. Se aseaza inca un capac. Deasupra, se pune a doua crema, peste care se acopera cu inca un capac.
Se monteaza pe farfurie cu sosul de ghimbir.
Pofta buna!
Desertul echipei lui Giovanni Piselli: Trilogie... Reteta lui Marius Marincas la duel: Fasii de vita cu salata tabouleh si sos de mustar cu castraveti murati...