Ingrediente
- 700 g faina alba
- 75 g drojdie proaspata
- 1 lingura zahar
- 100 g amestec de seminte (floarea soarelui, de bostan, tarate)
- sare (dupa gust)
Mod de preparare
"Se vede ca a crezut in painea aceea". Asta a spus Nicolai Tand despre painea pe care a avut-o de pregatit Dan Bogatu, la prima proba a episodului 2 din Top Chef. Juratul Tudor Constantinescu i-a laudat produsul, ca fiind cea mai frumoasa paine din competitie. Sa aflam si noi secretul sau.
Se prepara maiaua din: drojdie, zahar si putina apa calduta. Se amesteca si se lasa pana incepe sa faca spuma.
Intr-un castron mare, se pune faina si se varsa maiaua peste, se mai aduga apa si incepem sa framantam.
Intre timp, adaugam semintele, taratele si sare (pentru gust). Aluatul nu trebuie sa fie foarte tare, doar sa nu mai se lipeasca de castron. Se stropeste cu ulei deasupra, sa nu prinda crusta cat sta la dospit. Se tine coca cel putin 30 de minute la dospit, acoperita cu un prosop.
Tip: pune-ti-o intr-un loc cald, sa stea pana isi mareste volumul.
Se tapeteaza o tava cu faina. Dupa dospirea aluatului, i se da o forma rotunda, se cresteza deasupra o cruce si se pune in tava, se introduce la cuptor, pt. circa o ora, la o temperatura de aproximativ 200 de grade.
Asta e tot! Painea este gata.
Pofta buna!
Nicolai te invata sa gatesti: Saint Jacques a la plancha purée aux trufe...