1783: Nascut intr-o familie saraca, Marie-Antoine Careme este abandonat pe strazile Parisului la varsta de 10 ani. Acesta este momentul care ii va schimba destinul. Este luat in ingrijire de patronul unui restaurant, ocazie cu care invata bazele bucatariei. Astfel, la 16 ani devine ucenic la una dintre cele mai celebre cofetarii pariziene. Incurajat sa si studieze, acesta isi petrece zile intregi la Biblioteca Nationala, de unde, pasionat de arhitectura, se va inspira pentru creatiile sale de cofetarie - celebrele pieces-montees.
“Un seul maitre: Talleyrand; une seule maitresse: la cuisine”/ "Un singur stapan: Talleyrrand, o singura amanta: bucataria"!
Va cunoaste celebritatea odata cu acceptarea lui in casa diplomatului francez Talleyrand, unde va crea feluri de mancare care mai de care mai sofisticate timp de 12 ani.
Astfel, Antonin, asa cum ii placea sa i se spuna, avea sa devina cel mai ravnit bucatar al Europei si, intr-un final, avea sa plece sa lucreze pentru case mult mai mari. Napoleon, George al IV-lea Printul Regent al Angliei, Tarul Alexandru I, Curtea Vieneza, Ambasada Britanica, Lordul Stewart, Baronul de Rothschild – cu totii au vrut sa se infrupte din preparatele pregatite de Careme la ospete si au platit bani grei ca sa-l aiba la curtea lor.
A murit la varsta de 48 de ani, tanar, rapus de sacrificiul muncii permanente in bucatarie, dar vazandu-si implinit visul de a-si aduna intreaga experienta culinara intr-o carte: "L’Art de la cuisine francaise au XIX-eme siecle", carte prin care ne invita si astazi la ospetele regilor, imparatilor si nobililor pe care i-a servit.
Foto: Wikipedia