Cine nu s-a bucurat măcar o dată să-şi vadă ghetele pline cu dulciuri în ziua de Moş Nicolae? Şi câţi dintre noi nu am pregătit migălos caadourile pentru cei dragi, cu gânduri calde îndreptate către ei?
Se spune că Moş Nicolae anunţă venirea anotimpului alb. E primul care dă startul unei perioade frumoase, cea a Sărbătorilor de iarnă! Iar de tradiţii si semnificaţii puţini îşi mai aduc aminte. Ce spun totuşi obiceiurile de Moş Nicolae şi de unde provine acest personaj pe care copiii îl adoră?
Ei bine, se spune că Moş Nicolae a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra –Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoană cu frică şi cu credinţa în Dumnezeu, ce a trăit în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin “biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi. El este cel care a întemeiat mănăstirea Sionului, unde a fost şi înmormântat.
Darurile lui Moş Nicolae vin aşadar din bunătate şi din dorinţa de a-i bucura pe cei din jur. Pe lângă cadouri, gândurile bune şi calde sunt cele care întregesc tradiţia bătrânelului care îşi face apariţia, în fiecare an, în noapte de 5 spre 6 decembrie.