Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești. Nici măcar gospodinele începătoare nu dau greș. Sunt delicioși!
Credincioşii ortodocşi îi prăznuiesc, vineri, pe 9 martie, pe cei 40 de mucenici, ostaşi în armata romană din vremea împăratului Liciniu (308-324), care au fost omorâţi prin chinuri în Sevastia Armeniei, fiindcă nu au vrut să renunţe la credinţa creştină.
Publicat: Luni, 26 Februarie 2018, 22:31 | Actualizat: Vineri, 05 Martie 2021, 19:20Credincioşii ortodocşi îi prăznuiesc, vineri, pe 9 martie, pe cei 40 de mucenici, ostaşi în armata romană din vremea împăratului Liciniu (308-324), care au fost omorâţi prin chinuri în Sevastia Armeniei, fiindcă nu au vrut să renunţe la credinţa creştină.
Gospodinele împletesc colacii numiţi mucenici iar, tradiţia cere să bem câte 40 de pahare cu vin.
Ingrediente pentru rețeta de mucenici moldovenești:
700 gr faină
100 gr zahăr
50 gr margarină
2 linguri miere de albine
4 linguri ulei
25 gr drojdie proaspătă
Pe aceeași temă300 ml apă
coaja rasă de lămâie şi portocală
zahăr vanilat
miere de albine
nucă măcinată
Pentru sirop: 1 linguriţă de zahăr, 4 linguri de apă
Mod de preparare pentru rețeta de mucenici moldovenești:
Începem prin a pregăti siropul. Fierbem zahărul, 2 linguri de miere, zaharul vanilat şi coaja de lămâie şi portocală. După ce a fiert, luam de pe foc şi lăsăm să se răcească. Topim margarina cu uleiul şi o lăsăm să se răcească. Dizolvăm drojdia în apa călduţă, cu o linguriţă de zahar şi lăsăm compoziţia să dospească 15 minute. Cernem făina într-un vas, facem o adâncitură în mijloc şi punem drojdia. Apoi începem să frământam, adăugând pe rând siropul de zahar şi margarina topită.
Aluatul trebuie frământat până nu se mai lipeşte de mâini. Acoperim cu folie alimentară şi lăsăm la crescut, într-un loc ferit de curent. După ce a crescut, punem aluatul pe masa unsă şi frământam până scoatem aerul din aluat. Apoi îl împărţim în 14 bucăţi. Fiecare bucăţică de aluat se face un rulou lung, pe care îl împărţim în jumătate şi îl împletim, formând un cerc pe care îl răsucit în formă de 8.
Pe aceeași temăTapetam o tava cu hârtie de copt, aşezăm mucenizii şi îi lăsăm să crească 20 de minute. Îi ungem cu siropul de zahar şi îi punem în cuptor pentru 30 de minute, la foc potrivit (180 grade). După ce se răcesc puţin, îi ungem cu miere de albine şi îi trecem prin nucă.
Sursa: adevarul.ro