Ciorbă de salată verde sau „zamă de șelate” și pături cu brânză
Publicat: Marti, 17 Octombrie 2017, 18:33 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 00:36Ciorba de salată verde, denumită „zamă de șelate” în Ardeal, este la mare căutare, mai ales primăvara, când salata verde este la ea acasă, iar servită cu pături cu brânză, devine un adevărat răsfăț culinar.
Ingrediente
- Pentru ciorbă:
- 6 salate verzi
- 1 legătură mărar
- 2 căpățâni usturoi
- 500 g slănină de porc
- 250 g făină albă
- Sare
- 1 kg smântână
- 250 g iaurt
- 3 l apă
- Pentru pături:
- 1 kg mălai
- 4 cartofi
- 1 kg brânză de oi
- 1,5 l apă
- Sare
- 500 g cârnați
Mod de preparare
Se taie slănina în cubulețe si se pune la prăjit.
Se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt.
Când acestea își schimbă culoarea, se adaugă apă fierbinte.
La primul clocot, se adaugă salata bine spălată și ruptă în bucăți mici.
Se lasă să fiarbă pentru 10-15 minute.
Într-un bol, se amestecă iaurtul cu smântâna și făina și se adaugă în ciorbă, când salata este bine fiartă.
Se mai potrivește gustul de sare, apoi se stinge focul.
Pentru pături, se curăță cartofii, se toacă în cuburi și se pun la fiert în apă cu sare.
Când sunt bine fierți, se adaugă mălaiul în ploaie și se amestecă intens, până mamaliga se îngroasă.
Se adaugă brânza de oi, sfărâmată și se amestecă intens, până aceasta este bine încorporată.
Se așază apoi în străchini, iar deasupra se pun câteva rondele de cârnați prăjiți.
Păturile cu brânză se servesc cu zeama de salată verde.