Compot de cireșe: Rețeta fără zahăr și fără conservanți
Pentru atunci când vrei să adopți un stil de viață sănătos și vrei să renunți la zahăr, dar totuși simți nevoia de ceva dulce, fructele sunt alegerea potrivită, fie proaspete fie sub formă de gem, dulceață sau compot. Haideți să preparăm un compot de cireșe, rețetă fără zahăr și fără conservanți!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 26 Iunie 2020, 10:12 | Actualizat: Joi, 24 Iunie 2021, 11:19Atunci când fructele sunt dulci și aromate este chiar păcat să le le sctricăm gustul și aroma adăugând zahăr sau conservanți! Nici măcar aspirina nu mai este recomandată de nutriționiști. Aspirina era folosită pe vremuri pentru condservarea fructelor și legumelor, atunci când borcanele se acopereau cu folie de celofan. Însă, aspirina va influența gustul conservelor, mai ales dacă sunt păstrate timp mai îndelungat.
Așadar, putem prepara conserve și fără zahăr și fără conservanți, dacă ne asigurăm că sticlele și borcanele au fost sterilizate corespunzător, iar capacele din dotare se închid ermetic.
Cum sterilizăm borcanele și sticlele pentru conserve?
Mai întâi spălăm bine borcanele sau sticlele pe care le vom folosi, cu apă fierbinte și detergent de vase, folosind perii speciale. Apoi le clătim foarte bine, mai întâi cu apă caldă, apoi cu apă rece și le scurgem bine. Le așezăm într-o tavă de aragaz, cu deschizătura în sus. Așezăm în tavă și capacele din dotare, spălate și ele. Dăm tava cu borcanele și capacele la cuptorul încălzit în prealabil, la 180 de grade și le lăsăm pentru 10 minute, cu focul aprins.
Dacă le folosim pentru conserve fierbinți, umplem borcanele imediat ce le scoatem din cuptor, doar ușor temperate. Nu uităm să așezăm sub borcane lama unui cuțit, pentru a nu crăpa sticla, la contactul cu conservele. Chiar dacă și conservele sunt fierbinți și borcanele tot fierbinți, se mai întâmplă să se spargă, pentru că nu vom avea fix aceeași temperatură pentru ambele.
Pe aceeași temăIată ce ne trebuie pentru Compot de cireșe: Rețeta fără zahăr și fără conservanți:
- 4 kg cireșe, cu sâmburi
- 3 litri de apă
- 2 lămâi
- 2-3 batoane de vanilie
Cum preparăm Compot de cireșe: Rețeta fără zahăr și fără conservanți?
Curățăm cireșele de codițe, le spălăm bine și le lăsăm la scurs.
Punem apa la fiert împreună cu batoanele de vanilie. Dacă lămâia este bio, putem pune în apă și puțină coajă de lămâie, bine spălată. Lăsăm apa să fiabă 5-6 minute de la primul clocot, apoi stingem focul și lăsăm apa să se răcescă, cu batoanele de vanilie în ea.
Umplem borcanele deja sterilizate și răcite cu cireșe, cam 3/4 din capacitatea acestora. Stoarcem suc de lămâie peste cireșele din borcane, apoi le umplem cu apa fiartă și răcită, strecurată. le umplem până la filet.
Într-o cratiță încăpătoare așezăm 1-2 ștergare de bucătărie la bază. Punem cratița pe ochiul mare de la aragaz, apoi așezăm în ea borcanele cu compot de cireșe. Pornim aragazul la intensitate medie până începe apa să fiarbă, apoi reducem intensitatea la minim și lăsăm borcanele să fiarbă în cratița cu apă, aproximativ 30 de minute.
După stingerea focului, lăsăm borcanele cu compot de cireșe în apa fierbite până la răcirea lor definitivă.
Le etichetăm și le trecem în cămară.
Un sfat impotrtant pentru reușita compotului de cireșe fără zahăr și fără conservanți este acela de a folosi totdeauna capace de borcane noi, chiar dacă borcanele le avem deja folosite la alte conserve anterioare!
Nu lăsa sezonul cireșelor să treacă fără să le prepari celor dragi o delicioasă și spectaculoasă rețetă de prăjitură cu cireșe și cremă de brânză cu vanilie.
Să vă fie de folos!