Cozonac cu nucă și ciocolată. Rețetă simplă și cu reușită sigură
Pentru că se apropie sărbătorile, vă propunem o rețetă de cozonac cu nucă și ciocolată, pe care sigur o veți repeta și altădată.
Publicat: Miercuri, 13 Decembrie 2017, 19:33 | Actualizat: Vineri, 30 Octombrie 2020, 18:07Pentru că se apropie sărbătorile, vă propunem o rețetă de cozonac cu nucă și ciocolată, pe care sigur o veți repeta și altădată.
Ingrediente pentru rețeta de cozonac cu nucă și ciocolată:
- Pentru aluat:
- 3 gălbenuşuri
- 200 gr zahăr
- 2 linguri smântână
- 150 ml ulei
- 400 ml lapte
- 1 linguriţă sare
- 40 gr drojdie proaspătă
- 1 sticluţa esenţă de rom
- 800 g făină
- Pentru umplutură:
- 4 albuşuri
- 60 g zahăr
- 100 g ciocolată cu lapte
- 1 lingură lapte
- 2 linguri nuca măcinată fin
- 150 gr nucă tăiată grosier
- 1 vârf linguriţă sare
- Pentru uns:
- 1 gălbenuş
- 1 linguriţă lapte
Mod de preparare rețetă de cozonac cu nucă și ciocolată
De menționat că trebuie să aducem ingredientele la temperatura camerei cu 2 ore înainte de a începe lucrul.
Făina se va cerne de două ori, pentru a deveni pufoasă.
Într-un bol cu pereţi înalţi, se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se adaugă puţin lapte călduţ şi o mâna de făină.
Se omogenizează maiaua şi se lasă la dezvoltat, acoperită cu un ştergar şi la loc cald.
Se freacă gălbenuşurile cu sare, pentru a le intensifica culoarea, apoi cu jumătate din cantitatea de zahăr, iar când devin spumoase, se pune o parte din ulei şi smântâna.
Restul de zahăr se dizolvă în laptele cald.
Se face o adâncitură în mijlocul făinii şi se pune acolo maiaua, apoi compoziţia de gălbenuşuri, esenţa de rom şi se încorporează făina de pe margini, turnând din când în când şi lapte cald.
Oprim o parte din ulei pentru la finalul operaţiunii, iar restul îl vom adăuga la aluat.
Când aluatul devine ferm, nu mai adăugăm făină.
Ungem masă de lucru cu uleiul oprit şi răsturnăm aluatul pe masă.
Începem să frământăm aluatul, ungând masa cu ulei până la epuizarea acestuia.
Aluatul trebuie să fie bine unsuros, astfel că dacă îl vom pune pe o coală de hârtie, aceasta să se ungă bine.
Punem aluatul înapoi în vas, îl acoperim şi îl lăsăm la dospit, la loc cald, aproximativ 30-40 de minute.
Pentru umplutură, topim ciocolata la bain marie, adăugând și laptele pentru a deveni mai fluidă.
Mixăm albuşurile cu zahărul şi puţină sare, apoi adăugăm nuca măcinată și ciocolata topită, ușor răcită.
Împărţim aluatul în două părţi pe care le vom întinde pe masa de lucru, cu ajutorul sucitorului şi le vom unge cu compoziţia de umplutură, iar deasupra presăram nuca tăiată.
Rulăm foile şi le aşezăm în tăvile unse cu ulei sau tapetate cu hârtie de copt.
Acoperim aluaturile din tavi şi le lăsăm din nou la crescut până când depăşesc marginile tăvii.
Ungem aluaturile deasupra, cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte.
Introducem tăvile în cuptorul preîncălzit şi coacem cozonacii la 180 de grade pentru 40-45 minute, sau în funcţie de cuptorul fiecăruia.
Spor şi poftă bună!