Unul dintre preparatele care nu lipsesc pe masa românilor cu ocazia oricărei sărbători este cozonacul. Fie că urmează rețeta tradițională, fie că o reinterpretează, fiecare gospodină se zbate pentru a obține cel mai bun cozonac.
Cu ce să dai pe cozonac după ce îl scoți din cuptor pentru a garanta un gust delicios
Întotdeauna, pe români, mesele din perioada sărbătorilor i-au adus mai aproape de familiile lor. Și fiecare încearcă să contribuie cu oricât de puțin pentru a crea atmosfera de vis pe care și-o amintește din copilărie.
Unul dintre elementele care îi transpuns în trecut este mirosul inconfundabil din bucătărie, mai exact cel de cozonac. Însă, pe lângă miros, cozonacul trebuie să aibă și un gust deosebit.
Citește și: (P) Delicii Tradiționale Românești: Cozonac, Lapte și Făina Manitoba în Bucătăria Autentică
Gospodinele au împărtășit un secret pentru a avea cel mai gustos cozonac. Surprinzător sau nu, nici nu este nevoie de ingrediente complicate sau de mai mult timp în bucătărie pentru un rezultat savuros.
Potrivit unei surse, e nevoie doar de un sirop făcut cu apă, zahăr și esență de vanilie sau alte arome preferate, chiar și coajă de portocală sau de lămâie. După care trebuie acoperit uniform tot cozonacul. Astfel, siropul va pătrunde în cozonaci, oferindu-le textura potrivită și gustul de poveste.
În acest mod, cozonacii vor fi mai moi, mai pufoși, dar și mai dulci.
Rețete reinterpretate de cozonaci pentru a-i potoli pe micii pofticioși
Deoarece rețelele pot fi adaptat la gusturile din prezent, oricine poate încerca o rețetă delicioasă de cozonaci cu nutella și nucă.
Ingrediente
- 500 ml lapte cald
- 1 kilogram de făină
- 5 gălbenușuri
- 20 de grame de drojdie uscată
- 1 sticluță de esență de rom
- un praf de sare
- 150 de grame de unt
- 200 de grame de zahăr
- 3 linguri mari de Nutella
- 700 de grame de nucă
-150 de grame de zahăr.
Mod de preparare
Este nevoie de un vas mare, adânc. Se pune drojdia, două lunguri de făină și jumătate de lingură de zahăr. Peste toate ingredientele acestea se adaugă laptele călduț și se amestecă până se obține un aluat moale. Acesta trebuie să aibă o culoare gri și o consistență lipicioasă.
După care se lasă la dospit aproximativ o jumătate de oră.
Citește și: Rețeta de cozonac cu care Mirela Vaida face furori pe Internet. Ce a adăugat în plus pentru a-l face diferit
Într-un alt vas se amestecă aluatul dospit cu făina și gălbenușurile de ou. După ce se încorporează totul bine-bine, se adaugă laptele, în care s-a dizolvat zahărul. La această compoziție se mai adaugă una sau două linguri de lapte. Se amestecă din nou până ce se obține un aluat moale, de culoare galbenă.
Peste acest aluat se adaugă vanilie și sare, după care se frământă. Treptat, se adaugă și cubulețele de unt. În continuare trebuie frământat până când toate ingredientele se omogenizează.
După care se lasă la dospit timp de o oră.
Cât timp aluate dospește, trebuie pregătită umplutura. Pentru aceasta este nevoie să se amestece nucile cu 150 de grame de zahăr.
Se scoate aluatul din vas și se întinde pe o suprafață unsă cu ulei, după care se împarte în două. Ambele bucăți sunt întinse până se uniformizează. Mai apoi se adaugă umplutura. Totodată, se aplică un strat de Nutella peste stratul de amestec din nucă și zahăr.
Capetele aluatului se rulează, iar suprafața se unge cu gălbenuș de ou, după care se presară un strat subțire de nucă.
Și, bineînțeles, se unge uniform cu siropul secret al gospodinelor.
Acest proces se repetă pentru fiecare bucată de aluat.
Astfel, cozonaci se așază în două tăvi, acoperite în prealabil cu hârtie de copt, și se introduc în cuptop timp de 45 de minute, la o tempratură de 175 de grade Celsius.