Din categoria rețetelor din copilărie: Chifteluțe cu piure de cartofi. Ce poate fi mai simplu și mai delicios, pentru un prânz sățios?
Publicat: Joi, 02 Noiembrie 2017, 13:23 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 20:32Chifteluțe cu piure de cartofi este una dintre cele mai îndrăgite rețete din fragedă copilărie până la adânci bătrânețe.
Ingrediente
- Pentru chifteluțe:
- 1 kg carne tocată porc + vită
- 1 ceapă
- 5-6 căței de usturoi
- miezul de la 1/2 pâine albă
- 3 ouă
- 200 ml lapte
- sare
- piper
- cimbru
- 1/2 legătură pătrunjel verde
- 1/2 legătură mărar verde
- ulei pentru prăjit
- Pentru piure:
- 1 kg cartofi albi
- apă
- sare
- 200 g unt
- 200 ml lapte
- Pentru sos:
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 linguriță zahăr brun
- un cub de unt
- 250 g roșii
- 2 căței de usturoi
- sare
- piper
- 1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare chifteluțe cu piure de cartofi
Pentru prepararea chifteluțelor trecem ceapa cu usturoiul prin mașina de tocat și le amestecăm cu carnera tocată. Înmuiem miezul de pâine în lapte, apoi îl stoarcem bine și îl adăugăm peste carnea tocată. Adăugăm și pătrunjelul verde și mărarul tocate mărunt, ouăle și asezonăm totul cu sare, piper și cimbru. Formăm chifteluțele și le prăjim în baie de ulei încins.
Pentru prepararea piureului, curățăm cartofii, îi tocăm în cuburi și îi fierbem în apă cu sare. Cînd sunt bine fierți îi scurgem și îi trecem prin blender cu unt, apoi îi diluăm cu lapte fierbinte, până obținem consistența dorită. Trecem piureul de cartofi prin sită, pentru a deveni fin.
Pentru sos, tocăm ceapa cât de fin și o călim în ulei, adăugăm și morcovul dat pe răzătoare și o lingură de zahăr brun și le caramelizăm. Picurăm puțină zeamă de la cartofi și asezonăm gustul cu sare și piper. Adăugăm roșiile curățate și tocate din cuțit, cât de mărunt, frunze de busuioc, cimbru și 2 căței de usturoi rași. Fierbem sosul până scade și se leagă bine.
Savurăm delicioasele chifteluțe pe pat de piure, glazurate cu puțin sos, visând frumos, la anii copilăriei.