Dulceață de gogonele verzi sau dulceață de pătlăgele verzi
Toate gospodinele folosesc gogonelele verzi pentru murături, însă câte se încumetă să prepare dulceață de gogonele verzi, gustoasă și aromată, demnă de orice raft din cămară?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 05 Octombrie 2020, 09:21 | Actualizat: Luni, 05 Octombrie 2020, 10:17Se știe deja că gogonelele consumate verzi sunt nocive pentru organism, întrucât conţin substanţe care dăunează sănătății ficatululi şi sistemului nervos. Însă gogonelele conservate fac adevărate minuni, pentru că în timpul precesului de fermentaţie sunt inactivate toate reacţiile toxice, în favoarea celor cu valenţe terapeutice.
În timpul proceselui de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organismul nostru. De asemenea, amidonul şi zaharurile complexe sunt transformate în zaharuri simple, în timp ce lipidele sunt descompuse în acizii graşi din care au fost formate.
Rețeta acestei dulcețe de gogonele verzi este veche, cu tradiție din era comunistă când recoltele erau bogate și gospodinele se întreceau între ele cu fel de fel de preparate, dulci, acre, sau sărate, pentru toate gusturile.
Ce ne trebuie pentru Rețeta de Dulceață de gogonele verzi sau dulceață de pătlăgele verzi:
- 2 kg gogonele( pătlăgele) verzi
- 1 kg zahăr
- 2 batoane de scorțișoară
- zeama de la 2 lămâi
Cum se procedează pentru a prepara rețeta de Dulceață de gogonele verzi sau dulceață de pătlăgele verzi?
Gogonelele se cântăresc întregi, se spală bine și se lasă la scurs.
Se taie în sferturi, se îndepărtează cotoarele și cu o linguriță se scot semințele. pulpa gogonelelor se toacă în cuburi mici, sau se dă pe răzătoare.
Peste răzătura de gogonele se adaugă zeama de la două lămâi și se amestecă bine. Se lasă la macerat cel puțin o oră, amestecând din când în când.
Apoi, se adaugă zahărul și batoanele de scorțișoară și se pune vasul cu gogonelele pentru dulceață la foc încet.
Se lasă dulceața de pătlăgele verzi la fiert până când siropul trece testul picăturii.
Cum se face testul siropului pentru dulceață?
Se pune farfuriuță la frigider și se lasă să se răcească bine. Se scoate și se picură pe ea 2-3 picături din siropul pentru dulceață. Dacă picăturile de sirop rămân pe farfurie ca niște perle, fără a se prelinge, siropul este gata.
Pe aceeași temăDulceața de gogonele verzi sau dulceața de pătlăgele verzi, se pune fierbinte în borcanele sterilizate. Se închid borcanele ermetic cu capacele din dotare și se învelesc în pături, lăsându-le așa pentru a se răci lent și a se conserva perfect.