Printre murăturile cele mai apreciate se numără și aceste Gogonele în oțet, care ies atât de gustoase, ușor crocante, nu foarte sărate, cu gust dulce-picant.
Ingrediente pentru Gogonele în oțetgogonele(cca 3 kg)
- oțet
- apă
- sare
- zahăr
- foi de dafin
- condimente pentru murături
- grăunți de usturoi
- rondele de ceapă
- maciulii și lujere de mărar(uscate)
- opțional: conopidă, sfeclă roșie
Mod de preparare Gogonele în oțet
Varianta 1 de Gogonele în oțet.
În prima variantă, se pregătesc gogonelele ca și castraveciorii bulgărești.
Se așază pe fundul borcanelor maciulii de mărar, rondele de ceapă și căței de usturoi curățați, apoi începem să îndesam gogonelele astfel încât să nu se spargă, dar să nu rămână spații goale, prea mari sau prea multe.
Se adaugă peste gogonele 1 lingură mai cu vârf de sare, 5 linguri zahăr și 1 lingură cu condimente pentru murături.
Borcanul în partea de jos are un semn, o dungă.
Se adaugă oțet până la acea dungă, dar eu am măsurat cam 150 ml oțet, am pus în toate această cantitate, întrucât nu toate vor avea suprafață la fel de acoperită, pentru că nu toate gogonelele sunt de aceeași dimensiune.
Se completează cu apă până se umple borcanul, apoi se infileteaza capacul.
Se așază borcanele în vase adânci, care se vor umple cu apă, dar fără să depășească 3/4 din înălțimea borcanelor.
Se pun vasele pe foc și se lasă aproximativ 10 minute după ce apa a atins punctul de fierbere, și gogonelele și-au schimbat ușor culoarea spre galben.
După stingerea focului, se vor lasă borcanele în apă până se răcesc definitiv.
Varianta 2 de Gogonele în oțet.
În cea de-a două variantă, se așează gogonelele în borcane, peste 1-2 măciulii de mărar, 2-3 rondele de ceapă și 2-3 căței de usturoi, apoi se va pune apă peste ele, pentru a măsură cantitatea de lichid necesară.
Se varsă apa din ele și se va pune într-un vas pe foc 1 parte oțet și 3 părți apă.
La 4 litri de lichid se vor adăuga 2 linguri de sare grunjoasă și 8-10 linguri de zahăr, 4-5 foi de dafin și un pachet cu condimente pentru murături.
Se fierbe lichidul nu mai mult de 2-3 minute după ce a atins puncul de fierbere, apoi se adaugă fierbinte peste gogonelele din borcane.
Se infileteaza capacele și se acoprera borcanele cu o pătură pentru ca răcirea lor să fie lentă.
Sfaturi:
Spațiile goale dintre gogonele se pot completă cu rondele de morcovi sau mănunchiuri de conopidă.
Lichidul fiert, se poate gusta și se adaugă oțet, zahăr și sare după preferințe.
Pentru un plus de gust și culoare se pot adaugă printre gogonele, felii de sfeclă roșie.