Hribi cu usturoi și mămăliguță. Rețeta simplă și savuroasă din zona Olteniei
Rețetele cu hribi sunt printre cele mai apreciate, din categoria rețetelor cu ciuperci de pădure, pentru că hribii au un gust tare bun, sunt cărnoși și foarte consistenți. Pentru azi ne-am oprit la delicioșii Hribi cu usturoi și mămăliguță. Rețeta simplă și savuroasă din zona Olteniei.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 03 Iulie 2020, 11:17 | Actualizat: Vineri, 03 Iulie 2020, 12:09În zona de sud a țării, mai precis în zona Olteniei, hribii se prepară cel mai des, trași la tigaie cu ceapă și se servesc cu mămăliguță și usturoi. Pe cât de simplu de preparat, pe atât de apreciați! În sezon, când se găsesc hribi prin păduri, localnicii uită de preparatele cu carne și se întrec în a prepara hribi cu usturoi și mămăliguță.
Am apelat și noi la o localnică din zona de sud a țării pentru a ne divulga cea mai simplă și delicioasă rețetă cu hribi.
Ce ne trebuie pentru Hribi cu usturoi și mămăliguță. Rețeta simplă și savuroasă din zona Olteniei:
- 1 kg hribi curățați
- 1 ceapă
- 1 lingură de untură
- 1 ceașcă de apă
- Pentru mujdei:
- 2 căpățâni de usturoi
- 1 linguriță sare grunjoasă
- 1-2 linguri ulei
- câțiva stropi de oțet
- 1-2 linguri apă minerală
- 1 lingură smântână
- Pentru mămăliguță:
- 1 l apă
- 350-400 gr mălai
- 1 lingură de sare
- 1 cub de unt
Hribi cu usturoi și mămăliguță. Rețeta simplă și savuroasă din zona Olteniei - Preparare
Se pune untura, într-un tuciuleț, la topit și se adaigă o ceapă curățată și tocată. Se amestecă bine până se călește ușor așa încât să devină translucidă.
Hribii bine curățați și clătiți cu apă rece, se feliază grosier și se adaugă peste ceapa călită. Se amestecă bine la foc mediu, spre mare pentru început, iar când absorb grăsimea și încep să se pătrundă, se micșorează intensitatea focului. Se presară sare peste ei și se adaugă, treptat, apă, așa încât hribii să nu se lipească de tuciuleț și să se pătrundă bine.
Pe aceeași temăÎntre timp, se prepară mujdeiul și mămăliguța. pentru mujdei, se curăță usturoiul și se pisează în mojar, presărat cu sare grunjoasă. Când este bine pisat, se freacă cu ulei, se adaugă puțin oțet pentru a-i mai diminua din usturime și se diluează cu apă. Se adaugă puțină smântână, pentru cremozitate.
Pentru mămăliguță, se pune apa la fiert, iar câns atinge punctul de fierbere, se adaugă sarea și o mână se mălai și se amestecă intens. Se lasă să ajungă din nou la punctul de fierbere și se adaugă, în ploaie, restul de mălai, amestecând continuu, cu o lingură de lemn, de preferință.
Mămăliga este fiartă atunci când se desprinde singură de pe lingura de lemn. La final, se adaugă un cub de unt, pentru gust, dar și pentru cremozitate.
Se servesc delicioșii Hribi cu usturoi și mămăliguță, cât sunt calzi că sunt mai savuroși.
Spor și poftă bună!