Noisette cu fructe de pădure, creme patissiere și foi de trabuc
Publicat: Marti, 26 Septembrie 2017, 18:42 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 19:21Ingrediente
- 500 ml lapte
- 3 gălbenușuri
- 30 g făină
- 30 g amidon
- 35 ml fresh de portocale
- 50 g unt
- 70 g alune de pădure măcinate
- 130 g zahăr pudră
- 2 mere verzi, tari, tăiate rondele
- 2 batoane de vanilie
- fructe de pădure: căpșuni, mure, coacăze roșii, zmeură
- zeamă de lămâie
- Pentru sirop:
- 1 kg zahăr
- 1 l apă
- 1 buc. anason
- 100 ml smântână lichidă
- câteva frunze de busuioc proaspăt
- 1 lămâie
- 20 g miere
- azot lichid
- Pentru foaia de trabuc:
- 50 g făină de năut
- 50 g făină de orez
- 100 g făină de grâu
- 1 trabuc clasic
- 2 ouă
- 200 ml lapte
Mod de preparare
Se decojește mărul și se taie în rondele îndepărtând cotorul.
Se pun rondelele în apă cu zeamă de lămâie, timp de 10 minute.
Se face dantela, adică noisette.
Se pun într-un bol: 130 g zahăr, 50g unt, 30 g faina, 70 g alune de pădure măcinate și 35 ml de fresh de portocale(cantitățile sunt foarte importante).
Se amestecă totul cu o paletă până se topește untul și rezultă o pastă omogenă.
Se lasă câteva minute la frigider, să se întărească.
Din pastă se modelează biluțe, care se pun într-o tavă, pe hârtie de copt.
Cu degetul se presează fiecare biluță.
Se dă tava la cuptor, la 170 de grade, pentru 3-4 minute, să se caramelizeze.
Se prepară siropul din apa cu zahar (1 kg zahăr, 1 l apă), anason și vanilie.
Se fierb rondelele de măr în acest sirop.
Se pregătește o crème pâtissière din 300 ml lapte si 100 g zahar tos.
Într-o crăticioara, se pun: laptele, zahărul, un baton de vanilie și se lasă la fiert.
Într-un bol se pun 30 g amidon, 200 ml lapte, 3 gălbenușuri și se amestecă până se omogenizează. Se pune puțin lapte cald în bol și se amestecă, apoi se toarnă conținutul bolului în crăticioara de pe foc și se lasă să fiarbă împreună, amestecând constant cu telul.
Rezultatul este o crème pâtissière clasică.
Se lasă la răcit, pentru a putea fi folosită în poș.
Siropul cu rondelele de măr se fierbe aproximativ 12 minute.
Se scot rondelele de mere pe șervețel și se lasă la răcit.
Într-un bol, se blendează busuiocul cu smântâna lichidă, zeama de lămâie și 20 g miere, apoi se adaugă azotul lichid.
Pentru foaia de trabuc, se amestecă într-un bol toate ingredientele, se întinde compoziția pe foaie de silicon și se introduce la cuptor pentru 7 minute, la 180 de grade.
Se montează toate ingredientele în straturi, rezultând o delicioasă prăjitură.