Prăjitura Mălai dulce. Rețetă tradițională de alivenci moldovenești
Prăjitura Mălai dulce, mult adorată în zona Moldovei, unde o găsim sub denumirea de Alivancă moldovenească, este e prăjitură delicioasă, pufoasă și frumos colorată, preparată cu mălai.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Iulie 2020, 12:16 | Actualizat: Joi, 16 Iulie 2020, 12:58Rețetele de Alivenci moldovenești pot fi dulci sau sărate, deci pot fi servite ca desert, sau ca aperitiv, după pofta inimii.
Prăjitura Mălai dulce. Rețetă tradițională de alivenci moldovenești - Ingrediente:
- 6 ouă
- 200 gr zahăr
- 250 g mălai
- 1 l lapte
- 500 gr brânză de vaci
- 300 gr smântână
- 1/2 linguriță sare
- 100 gr unt
Prăjitura Mălai dulce. Rețetă tradițională de alivenci moldovenești - Preparare
Se pune laptele la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, se adaugă sarea și mălaiul, în ploaie și se amestecă bine să nu se facă cocoloașe, așa cum se procedează și la rețeta de mămăligă clasică.
Se fierbe mălaiul până se hidratează bine, amestecând continuu, apoi se stinge focul și se încorporează untul. Se lasă la răcit, acoperit cu o folie de prospețime, la contact, pentru a nu prinde crustă.
Între timp, se separă albușurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul până devin spumoase, iar albușurile se bat spumă, cu un praf de sare.
După ce s-a răcit compoziția de mălai, se încorporează în ea brânza de vaci și smântâna. Se adaugă gălbenușurile spumate, apoi bezeaua de albușuri.
Compoziția pentru Alivenci moldovenești sau prăjitura Mălai dulce se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, sau unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, pentru aproximativ 45 de minute, sau până se rumenește pe margini și la suprafață.
Prăjitura Mălai dulce se lasă să se tempereze, se porționează și se servește ca atare, presărată cu zahăr, sau cu o cupă de smântână.
Spor și poftă bună!