Ți-e poftă de griș cu lapte, dar parcă ai dori și un desert cu brânză?
Nimic mai simplu decât să le combini într-o delicioasă budincă de griș cu brânză și merișoare confiate.
Ingrediente
- Pentru stratul de griș:
- 1 l lapte
- 300 g griș
- 100 g zahăr tos
- 25 g unt
- 10 ml esență de lămâie
- Pentru crema de brânză dulce:
- 750 g brânză dulce( proaspătă, de vaci)
- 50 g unt
- 50 g făină
- 5 ouă
- 50 g cireșe confiate
- 150 g zahăr tos
- 50 g zahăr vanilat
- 10 ml esență de vanilie
- 1 linguriță sare
- În plus:
- 15-20 g unt pentru uns forma
- zahăr pudră pentru tapetat forma și pudrat prăjitura
Mod de preparare budincă de griș cu brânză și merișoare confiate
Preparăm mai întâi stratul de griș pentru prăjitură săsească cu brânză dulce și merișoare.
Punem laptele la fiert, iar când începe să fiarbă adăugăm sarea și zahărul, amestecăm intens până la topirea acestora, apoi adăugăm grișul, în ploaie.
Amestecăm intens până când budinca de griș se îngroașă, apoi stingem focul, încorporăm untul și esența și întindem budinca în forma de copt, unsă cu unt și tapetată cu zahăr.
O lăsăm să se tempereze ușor, acoperită cu o folie direct peste ea, să nu prindă crustă.
Pregătim stratul de brânză și coacem prăjitura
Sfărâmăm brânza într-un bol.
Peste brânza sfărâmată adăugăm, pe rând: zahărul, sarea, apoi untul topit, ouăle, făina și merișoarele.
Omogenizăm bine compoziția și o lăsăm să se odihnească 3-4 minute.
Întindem crema de brânză peste stratul de griș și coacem prăjitura săsească cu brânză dulce și merișoare, pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.
O lăsăm să se răcească, o pudrăm cu zahăr și o porționăm, apoi o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.