Rețetă de Tort cu mousse de ciocolată și mousse de căpșuni, perfectă pentru aniversări, sau evenimente festive
Combinația de ciocolată cu căpșuni este perfectă atât ca gust cât și ca aspect, iar acest tort cu mousse de ciocolată și mousse de căpșuni este pur și simplu spectaculos și demn de orice aniversare, sau sărbătoare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 21 Mai 2020, 11:44 | Actualizat: Joi, 21 Mai 2020, 14:00- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Chiar dacă este ceva de muncă la un astfel de tort, rezultatul final merită tot efortul, iar aprecierile celor care îl vor savura vor fi necontenite.
Ingrediente pentru Rețetă de Tort cu mousse de ciocolată și mousse de căpșuni:
- Blat (24 cm diametru)
- 120 g unt
- 120 g zahăr
- 2 ouă
- 1 linguriță de vanilie (extract, păstaie sau esență)
- un pic de sare
- 1 linguriță praf de copt
- 120 g făină
- Mousse de ciocolată
- 200 g ciocolată amăruie
- 50 ml lapte
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 5 g gelatină
- 200 g căapșuni pentru decorul circular
- Mousse de căpșuni:
- 350 g căpșuni
- 250 g smântână pentru frișcă
- 4 linguri de zahăr pudră (aprox. 75 g)
- 5 g gelatină
- Glazură de ciocolată:
- 100 g ciocolată cu 52%cacao
- 50 g unt
- 100 ml lapte
- 6-8 căpșuni proaspete pentru decor
Mod de preparare pentru Rețetă de Tort cu mousse de ciocolată și mousse de căpșuni
Preparăm un blat de tort ușor umed.
Pornim cuptorul la 180°C.
Mixăm untul moale cu zahărul până când se spumează bine. Adăugăm vanilia și câte un ou, omogenizând bine după fiecare. Punem și un praf de sare și, la final încorporăm făina amestecată cu praful de copt.
Tapetăm baza unei forme cu inel detașabil cu hârtie de copt și transferăm compoziția pentru blat de tort în ea.
Coacem blatul la 180°C, pentru 20 de minute, apoi îl lăsăm la răcit în forma de copt.
Preparăm mousse-ul de ciocolată.
Mai întâi punem gelatina la hidratat într-o lingură de apă rece.
Mixăm smântâna până o transformăm în frișcă.
Topim la bain marie, ciocolata ruptă în bucăți mici și amestecată cu laptele. Adăugăm gelatina hidratată și diluată și lăsăm compoziția la răcit.
După răcire, încorporăm ușor frișca și turnăm mousse-ul de ciocolată peste blatul răcit.
Dăm forma la frigider și pregătim mousse-ul de căpșuni.
Punem gelatina la hidratat în apă rece.
Amestecăm căpșunile cu zahărul într-un blender până obținem o spumă.
Jumătate din cantitate o încălzim ușor și adăugăm gelatina diluată în ea.
Mixăm și smântâna pentru frișcă.
În compoziția cu gelatină încorporăm mai întâi compoziția de căpșuni, rece, apoi frișca.
Pregătim și căpșunile pentru decorul de pe margini.
Clătim căpșunile, le scurgem și le feliem pe jumătate.
Pe aceeași temăDupă ce mousse-ul de ciocolată a devenit ferm, așezăm feliile de căpșuni de jur împrejurul inelului
Întindem mousse-ul de căpșuni peste cel de ciocolată și dăm din nou forma la rece pentru 30 de minute.
După acest interval, timp ân care și mousse-ul de căpșuni devine ferm, preparăm glazura de ciocolată.
Topim ciocolata împreună cu untul și laptele, la bain marie. Omogenizăm compoziția și o lăsăm să se tempereze bine, apoi o turnăm deasura tortului și o lăsăm să curgă ușor și pe laterale.
Decorăm tortul cu căpșuni proaspete și îl dăm la frigider până se întărește glazura.
Apoi se poate porționa și servi alături de cei dragi.