Sarailie. Un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza!
Sarailie este un desert inspirat din bucătăria otomana, foarte dulce, cu multă nucă și mult sirop, așa cum sunt multe deserturi din Turcia. Un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 10 Septembrie 2020, 09:07 | Actualizat: Joi, 10 Septembrie 2020, 12:15- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Sarailie este un desert inspirat din bucătăria otomana, foarte dulce, cu multă nucă și mult sirop, așa cum sunt multe deserturi din Turcia.
Sarailie este o altfel de baclava, chiar dacă gustul este asemănător, i se dă o altă formă ce o face mai deosebită. Este un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza!
Florin Vasilescu, de meserie avocat, concurent în sezonul 8 „Chefi la cuțite” de la Antena 1, a vrut să-i surprindă pe cei trei chefi cu un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza.
Sarailie. Un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza - Ingrediente:
- 400 gr foi fine de plăcintă
- 250 gr de nuci
- 100 gr fistic de la Alesto, marca Lidl
- 250 gr unt
- 500 gr zahăr
- 750 ml apă
- 1 lamaie
- 100 gr pesmet
- 100 ml ulei
Sarailie. Un desert cu tradiție pe care nu-l poți refuza - Preparare
Se desfac foile de plăcintă și se grupează câte 4-6 foi și se ung între ele cu unt topit.
Se presară miezul de nucă tocat mărunt, la blender și amestecat cu pesmet, apoi se rulează ușor încrețite și se așază rulourile în tava unsă cu ulei.
Se taie rulourile în bucăți de 4-5 cm lungime și se dau la cuptor la foc mediu pentru 30-25 de minute.
Între timp, se prepară siropul pentru sarailie.
Se fierbe apa cu zahărul și coaja de lămâie până se topește zahărul și siropul devine mai consistent. Se lasă la răcit până se scoate tava din cuptor.
Siropul se toarnă rece peste rulourile de sarailie fierbinți și se lasă așa până se răcesc, apoi se dau la frigider.
Sunt delicioase dacă sunt perfect răcite.
Se mai presară pe deasupra puțin pesmet și fistic marca Alesto, de la Lidl, mărunțit.