Spanakopita - Rețetă grecească de plăcintă cu spanac și brânză feta
Un aperitiv mult adorat, mai ales primăvara în plin sezon al spanacului, este plăcinta grecească cu spanac și brânză feta cunoscută sub denumirea: Spanakopita.
Publicat: Luni, 08 Aprilie 2019, 14:25 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 19:03Un aperitiv mult adorat, mai ales primăvara în plin sezon al spanacului, este plăcinta grecească cu spanac și brânză feta cunoscută sub denumirea: Spanakopita.
Ingrediente pentru rețeta Spanakopita.
- 1 pachet cu foi pentru plăcintă
- 50 gr unt + 1 lingură ulei de măsline
- Pentru umplutură:
- 800 gr brânză feta
- 1 kg frunze de spanac
- 3-4 ouă
- 1 fir de praz
- 1 ceapă
- 25 gr unt + 1 lingură ulei de măsline
- Piper
- 1 legătură de mărar verde
Mod de preparare pentru rețeta Spanakopita
Se clătesc bine frunzele de spanac, se opăresc în apă clocotită cu sare și puțin bicarbonat de sodiu pentru 2-3 minute, apoi se pun la scurs.
Ceapa și prazul se toacă mărunt și se călesc în puțin unt cu ulei de măsline. Apoi se adaugă spanacul tocat și mărarul tocat.
Brânza feta sfărâmată se amestecă cu ouăle.
Se împart foile de plăcintă în trei grupuri și se ung între ele cu ulei de măsline și unt topit. Se așază primul grup de foi în tavă, se întinde peste ele 1/2 din compoziția de brânză cu ouă, iar din loc în loc se așază grămăjoare de spanac. Se așază al doilea grup de foi, se întinde restul de brânză cu ouă și grămăjoare de spanac și se acoperă cu al treilea grup de foi.
Se coace delicioasa plăcinta grecească cu spanac și brânză feta - spanakopita pentru 30-40 de minute la 180 de grade. Se lasă să se tempereze ușor, apoi se poate porționa și servi.
Puteți încerca și varianta de Placintă cu spanac și brânză, cu aluat foietaj.