Cu mult spanac și brânză, dar și cu ceapă verde și usturoi verde, nu are cum să nu iasă delicioasă o astfel de plăcintă cu iz de primăvară!
Ce ne trebuie pentru Rețeta Spanakopita:
Cum procedăm pentru a prepara rețeta Spanakopita:
Se spală bine frunzele de spanac, se opăresc în apă clocotită cu sare și puțin bicarbonat de sodiu pentru 2-3 minute, apoi se pun la scurs. Se poate sări peste acest procedeu, însă frunzele de spanac opărite cu puțin bicarbonat își păstrează culoarea și după procesul termic.
Ceapa și usturoiul se toacă rondele și se călesc în puțin ulei de măsline. Apoi se adaugă spanacul tocat și puțin rozmarin.
Brânza feta, sfărâmată se amestecă cu 2-3 ouă și o lingură de smântână.
Se împart foile de plăcintă îngrupuri de câte trei și se ung între ele cu ulei de măsline.
Se așază primul grup de foi pe bancul de lucru, se întinde peste ele o parte din compoziția de brânză feta cu ouă, iar din loc în loc se așază grămăjoare de spanac. Apoi se strânge ca o armonică, sau, ca un acordeon, așa încât să se vadă șin loc în loc brânza și din loc în loc spanacul. Se transferă în tava unsă cu ulei sau unt.
Se procedează la fel și cu al doilea și al treulea grup de foi și se așază în tavă lângă primul aranjament.
Restul de ouă se amestecă cu laptele și o lingură de smântână și se toarnă deasupra.
Se coace delicioasa plăcinta grecească cu spanac și brânză feta - spanakopita, pentru 30-40 de minute la 180 de grade.
Se lasă să se tempereze ușor, apoi se poate porționa și servi, alături de un pahar cu iaurt.
Spor și poftă bună!