Starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine. Cum să ai tot timpul drojdie pentru pâine?
Nu este chiar o maia naturală, dar este un starter, plămădeală, sau o cultură de drojdie ce se obține din puțină drojdie amestecată cu făină și apă caldă. Păstrată la frigider și hrănită ca și maiaua naturală, vom avea tot timpul drojdie pentru pâine, sau alte aluaturi ce necesită dospire.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 31 Martie 2020, 07:30 | Actualizat: Miercuri, 18 Ianuarie 2023, 08:58Se știe că drojdia este ingredientul de bază pentru fermentarea și coacerea aluaturilor de panificație.
Prin fermentare, drojdia transformă zaharurile din aluat, în dioxid de carbon, ceea ce duce la formarea unor bule de aer în aluat și, automat, la creșterea acestuia în volum, atât în timpul dospirii, cât și a tratamentului termic.
Și pentru că, în această perioadă de izolare la domiciliu, din cauza pandemiei de coronavirus, gătim mai mult, iar pâinea este alimentul nostru de bază și cum drojdia este la mare căutare, nu strică să avem propria noastră cultură de drojdie în frigider, perfectă pentru a prepara oricând o pâine de casă gustoasă și mai sănătoasă.
Pe aceeași temăCe ne trebuie pentru rețeta Starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine:
- 2 gr drojdie uscată
- 100 gr făină
- 100 ml apă călduță
Rețeta Starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine – Mod de preparare
Într-un borcan de sticlă, sau o cutie de plastic cu capac, se amestecă făina cu drojdia și apa călduță până se omogenizează bine compoziția.
Se lasă borcanul la loc cald, acoperit cu capacul, până compoziția își dublează volumul. Apoi se închide ermetic capacul și se păstrează borcanul cu starter de drojdie la frigider până când avem nevoie să preparăm pâine.
Pe aceeași temăCum procedăm pentru a folosi starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine?
Se cântărește starterul și se folosește în cantitate dublă fată de cantitatea de drojdie necesară în mod classic.
Deci, echivalentul a 25 gr de drojdie proaspată, sau 7 gr de drojdie uscată, este de 50 gr de starter de drojdie.
Îl folosim ca pe o maia obișnuită, amestecându-l cu făina și apă caldă, sau ce rețetă de aluat dospit vrem să preparăm.
Pe aceeași temăCum procedăm pentru a întreține în continuare starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine?
Cantitatea de starter folosită pentru aluat trebuie înlocuită cu aceeași cantitate de făină amestecată cu apă.
De exemplu, dacă folosim 50 gr de starter, amestecăm 25 gr de apă cu 25 gr de făină, iar acest amestec îl adăugăm la starterul din borcan.
În felul acesta vom avea în frigider starter de drojdie pentru pâine tot timpul, pe o peroioadă de luni bune, sau chiar ani, dacă nu ne plictisim.
Să vă fie de folos!