Antena

Imnul României a fost furat de un profesor de la un elev! „Eram poftit să-l cânt cu vocea mea tânără și puternică”

Imnul României a fost furat de un profesor de la un elev. Autorul moral al imnului „Deșteaptă-te române” ar fi Gheorghe Ucenescu și nu Anton Pann, care i-a fost profesor.  

Publicat: Luni, 29 Iulie 2019, 10:22 | Actualizat: Luni, 29 Iulie 2019, 10:32
Galerie de imagini
Imnul României a fost furat de un profesor de la un elev. Autorul moral al imnului „Deșteaptă-te române” ar fi Gheorghe Ucenescu și nu Anton Pann, care i-a fost profesor.  

Una dintre informațiile pe care elevii încă le mai primesc la școală de timpuriu este falsă. Generații după generații de români au învățat și învață în continuare că imnul național al României, „Deșteaptă-te române”, este scris de Andrei Mureșanu – corect, pe muzica lui Anton Pann – greșit! Adevărul ar fi altul. Acesta a rămas îngropat în anul 1848, în grădina unui paroh din județul Brașov, în pregătirea unei petreceri ce a fost dată în „onoarea” cireșelor.

Dacă privim cu obiectivitate câteva date rămase de peste veacuri, atunci nu este greșită afirmația că imnul național al României a fost furat de un profesor de la un elev. Autorul „moral” al imnului „Deșteaptă-te române” ar fi Gheorghe Ucenescu - cântăreț bisericesc și dascăl român, profesor de muzică la primul gimnaziu românesc din Brașov - și nu Anton Pann, care i-a fost profesor acestuia.

Anton Pann l-a instruit pe Ucenescu (născut în 1828, după unele surse, sau în 1830, după altele) în perioada 1845-1853. Ucenescu a fost „studentul preferat” al lui Anton Pann, deoarece era „devotat și harnic”.

Iată cum s-a întâmplat ca imnul României să fie „furat” de un profesor – Anton Pann, de la elevul său preferat, Gheorghe Ucenescu.

Imnul României s-a născut din colaborarea lui Andrei Mureșanu cu Gheorghe Ucenescu

Imnul României „s-a născut” în vara anului 1848, după o întâlnire a lui Andrei Mureșanu cu Gheorghe Ucenescu la un paroh din comuna Bolgarsechiului (Şcheiului) de sus din județul Braşov, în pregătirea unei petreceri ce a fost dedicată cireșelor.

Mai exact, Andrei Mureşanu, autorul versurilor imnulul României, căuta o melodie potrivită pentru un sonet pe care avea să îl compună după ce revoluţionarii munteni şi moldoveni s-au întors la Brașov în urma Adunării Naționale de la Blaj.

La Blaj a avut loc una dintre adunările românilor din Transilvania din timpul revoluţiei de la 1848, prin care aceştia şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie.

Gheorghe Ucenescu scria, în 1852, cum a ajuns să cânte pentru prima dată „Deşteaptă-te Române”, melodia ce avea să devină Imnul național al României.

Recomandari A1

„Încă din anul 1844, subscrisul, aflându-mă învăţător şi cantor la Biserica Sfintei Treimi de pe Tocile, care este comuna Bolgarsechiului [Şcheiului] de sus, în Braşov. Poetul Andrei Mureşianu, ca rudenie cu Parohul Vonifatie Pitiş, venea vara des la grădinile parohului pentru aer şi pentru ceraşe. Sosind furiosul an 1848, poetul căuta o melodie după care să compue un sonet care să se cânte între amicii ce era să se adune în grădina parohului pentru petrecere de seară, cu mâncări şi băuturi, în onoarea ceraşelor. Am cântat multe cântece de probă, iar sosind la următorul cânt, «Din sânul maicii mele» şi cântându-l, a rămas poetul pe lângă această melodie, obligându-mă ca, pe Duminica viitoare, să mă aflu şi eu împreună cu oaspeţii invitaţi la grădină ca să cânt după melodia aleasă poezia ce o va compune până atunci”, a scris Gheorghe Ucenescu, care a fost numit autorul „moral” al imnului național.

„Din sânul maicii mele” este o romanţă publicată pentru prima dată în august 1832 pe versurile lui Grigore Alexandrescu.

Andrei Mureşanu a compus într-o noapte poezia „Un răsunet”, ce a devenit ulterior imnul național al României, „Deșteaptă-te române”.

„De la o întrunire s-a întors odată, pe la finea lui mai, bărbatul ei, târziu după miezul nopţii, fiind foarte agitat. El nu s-a culcat, ci s-a aşezat la masa de scris şi a scris până târziu, după ce se făcuse ziuă, mai sculându-se din când în când de la masă şi plimbându-se prin odaie, citind din ceea ce scrisese”, arată o consemnare a unui profesor Moroianu despre spusele Susanei, soţia lui Andrei Mureşanu.

Imnul României, cântat pentru prima dată pentru o petrecere dedicată cireșelor, în județul Brașov

După cum s-au înțeles Gheorghe Ucenescu și Andrei Mureșanu, melodia ce avea să devină imnul național al României a fost cântată în duminica stabilită, spre sfârșitul lunii iunie, pentru prima dată, la petrecerea dedicată cireșelor.

„În Duminica hotărâtă, iată că vine poetul împreună cu 4 Domni români şi şezând cu toţii pe iarbă verde şi cu ceraşe înainte — îmi dete D. Andrei Mureşan poezia făcută «Deşteaptă-te Române», îi probăm puţine rânduri şi văzând în tot melosul este o minune potrivit, l-am cântat cu vocea mea tânără şi puternică până la fine. Mai repetându-l odată, toţi Domnii învăţând melodia din auz, cântau împreună, mulţămind şi urând multă viaţă şi sănătate marelui poet. Din ziua aceia cântul «Deşteaptă-te Române» s-au făcut cel mai plăcut şi familiar, iar eu eram poftit în toate părţile ca să-l cânt şi să învăţ tinerimea a-l cânta mai bine şi regulat”, a mai scris Gheorghe Ucenescu.

De ce i-a fost atribuită muzica imnului național lui Anton Pann și nu lui Gheorghe Ucenescu

Anton Pann a rămas în istorie drept compozitor al imnului național deoarece acesta cunoştea melodia şi o scrisese în notaţie psaltică încă din anul 1839. Aici este vorba, însă, despre romanţa „Din sânul maicii mele”.

Melodia ştiută de Anton Pann era diferită de cea cunoscută de Gheorghe Ucenescu - „nepotrivită, deplorabilă, plângătoare şi lâncedă”, după cum aprecia muzicologul Mihail Gr. Posluşnicu.

De altfel, în manuscrisul său de „cântece de lume”, Gheorghe Ucenescu îl desemna drept culegător al cântecului pe Gheorghe Asachi, şi nu pe Anton Pann, deşi la acea dată era elevul său şi îi cunoştea culegerile de cântece.

Confuzia provine de la asemănarea celor două melodii şi de la faptul că în însemnările mult ulterioare ale evenimentului din 1848, menţionându-se faptul că Anton Pann cântase sau notase melodia în repetate rânduri între 1839 şi 1842, se amintea despre poezia „Deşteaptă-te, române”, şi nu romanța „Din sânul maicii mele”. Evident, prima poezie încă nu fusese compusă, dar spre sfârşitul secolului al XIX-lea aceasta o eclipsase complet pe cea de-a doua.

În plus, după publicarea şi răspândirea acestui imn, melodia a cunoscut diverse variante. Prima înregistrare a imnului nu s-a făcut în România, ci în Statele Unite ale Americii, în 1900, pe disc de ebonită, cântecul fiind interpretat de către solistul Alexandru Pascu. Apoi, în 1910, fanfara Batalionului 2 „Pionieri” din Bucureşti reunită cu fanfara Regimentului „Ştefan cel Mare” din Iaşi au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. În acelaşi an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc varianta corală.

Melodia „Deşteaptă-te, române!“ a fost interzisă în ţară de comuniști, dar a fost intonată în 1987, la iscarea revoltei de la Braşov, şi la Revoluţia din 1989.

„Deşteaptă-te, române!“ a devenit imn național după Revoluţia din decembrie 1989, prin Constituţia din 1991. Anterior, imnuri naționale au fost: „Marşul triumfal“, doar instrumental, din vremea lui Alexandru Ioan Cuza; „Trăiască Regele“, ale cărui versuri îi aparţin lui Vasile Alecsandri (între 1866 şi 1948); „Zdrobite cătuşe“ (din 1948 până în 1953); „Te slăvim, Românie“ (1953-1977) şi „Trei culori“(1977 – 1989), pe muzică de Ciprian Porumbescu.

În perioada 1991 - 1994, „Deşteaptă-te, române!“ a fost şi imnul naţional al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit apoi cu „Limba noastră“.

Whatsapp LinkedIn
imnul romaniei furat imnul national imn gheorghe ucenescu anton pann andrei muresanu desteapta-te romane un rasunet
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Citește și
Două accidente rutiere l-au omorât pe Eminescu: cum a fost ucisă cea mai frumoasă melodie românescă
Eminescu a iubit nebunește o blondă măritată care l-a făcut să uite de Veronica Micle, deși l-a...
De ei nu ai voie să uiți! Au luptat pentru Marea Unire ca nebunii, în izmene! „Fantomele albe” au...
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul... Libertatea.ro
Care sunt cele mai importante lucruri învățate de la părinți. "Învață, să nu ajungi... Ziare.com
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 5 mai 2024. Taurii găsesc rezolvarea la problemele cu care se confruntă, Balanțele trebuie să fie mai... Antena3.ro
Sistemul prin care Samsung a întrecut Apple. De ce sunt diferite smartphone-urile gigantului coreean useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Regula pe care trebuie să o respecte toți credincioșii în Noaptea de Înviere 2024. Ce este interzis să faci Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
O tânără a refuzat să utilizeze casele self-checkout. Gestul a stârnit controverse aprinse și a împărțit internetul în două
Greșelile pe care românii le fac atunci când pregătesc carnea de miel. La ce să fii atent dacă vrei să nu dai greș
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Imagini emoționante de la marșul organizat în memoria tinerilor uciși de Vlad Pascu în localitatea 2 Mai
Medicool sezonul 6, 4 mai 2024. Metode de slăbit tradiționale și medicale. Ce spun specialiștii
Rețeta de ciorbă de miel a lui Chef Ștefan Popescu: „Va fi mult mai gustoasă așa” De ce alege să pună sarea la început
Ce semnificație are ploaia în noaptea de Înviere
Dani Oțil și soția sa, minivacanță de vis. Unde au ales să-și petreacă Paștele
Iuliana Pepene va petrece Paștele singură. Ce a spus fosta concurentă America Express despre decizia care i-a surprins pe mulți
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Mai multe