Animalele de companie: beneficiu sau pericol pentru copii?
Iată care sunt beneficiile și, eventualele, pericole pe care trebuie să le avem în vedere, atunci când dorim în preajma copiilor noștri, animale de companie. Află din articolul a1.ro, cât de potrivite sunt animalele de companie pentru copii, câini, pisici sau orice animăluțe blănoase
Publicat: Joi, 30 Mai 2019, 14:29 | Actualizat: Joi, 30 Mai 2019, 15:21- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iată care sunt beneficiile și, eventualele, pericole pe care trebuie să le avem în vedere, atunci când dorim în preajma copiilor noștri, animale de companie. Află din articolul a1.ro, cât de potrivite sunt animalele de companie pentru copii, câini, pisici sau orice animăluțe blănoase
Studiile arată că dacă ai deja un animal de companie și te pregătești să întâmpini venirea pe lume a bebelușului tău, nu trebuie să îți faci griji. Schimbarea ce va surveni nu presupune că trebuie să renunți la animalul tău de companie. Expunerea precoce la pisici și câini îl va împiedica pe cel mic să dezvolte alergii mai târziu. Primul an de viață al unui copil este fundamental în dezvoltarea sistemului imunitar.
Studiul a fost făcut pe un eșantion de 600 de tineri și a fost publicat în Jurnalul de Alergii Clinice și Experimentale. Specialiștii au studiat probe de sânge ale participanților la studiu ajunși la vârsta de 18 ani, comparând nivelurile de anticorpi la alergenii proveniți de la câini și pisici, din sângele celor care au avut animale de companie copii fiind și cei care nu au avut. Acesta este primul studiu care urmărește copiii până la vârsta de 18 ani.
Animale de companie - Beneficii
Atât tinerii cât și tinerele care au avut pisici în primul an de viața sunt, de asemenea, de două ori mai puțin susceptibili de a deveni mai târziu sensibili la animale, comparativ cu cei care nu au avut.
Băieții care au avut câini pe parcursul primului an de viața au arătat un risc redus aproximativ la jumătate (48%) de a deveni sensibili la câini în comparație cu cei ale căror familii nu au deținut un astfel de patruped.
Cercetătorii sugerează că fetele ar fi putut să nu dezvolte aceeași imunitate ca și băieții deoarece ar fi putut interacționa cu animalele într-un mod diferit, însă aceasta este doar o presupunere.
Ganesha Wegienka, cercetătoare în cadrul departamentului de științe ale sănătății publice al Henry Ford Hospital, Detroit, care a condus cercetarea, a declarat: "Acest studiu oferă o dovadă în plus că experiențele din primul an de viață ale copiilor sunt asociate cu starea de sănătate ulterioară și ca expunerea timpurie la animalele de companie nu îi pune pe copii în pericolul de a fi sensibilizați la aceste animale mai târziu în viață".
Academia Americana de psihiatrie a copilului și adolescentului încurajează părinții să-i crească pe cei mici alături de un animal de companie. Beneficiile de ordin psihologic sunt mai multe: un copil care învață să aibă grijă de animalul său, să-l trateze cu blândețe și răbdare, sunt șanse mari să învețe să-și trateze semenii în același fel.
Animale de companie – Pericole
Inhalarea părului animalelor poate provoca reacții imunologice în tractul respirator afectând sectorul nazalo-traheo-bronhic și dând naștere unor sindroame de tipul astmului.
În cazul în care animalul nu este deparazitat și vaccinat la zi, copiii dar și adulții riscă să ia o gamă largă de microbi și paraziți.
Unele dintre cele mai puțin recomandate animale pentru casele în care sunt copii mici sunt broaștele țestoase. Acestea se îmbolnăvesc des de conjunctivită, care se poate transmite mult mai ușor copiilor decât adulților. În plus, țestoasele, șopârlele și șerpii sunt purtătoare de salmonella și pot transmite salmoneloza - enterocolita cu salmonella.
Dr. Miruna Georgescu, medic primar pediatru, explică: "Dacă un copil inhalează fire de păr din blana unui animal, pot apărea complicații, precum pneumonia de aspirație. În orice caz, copilul mai repede bagă în gură decât să inhaleze, caz în care poate ajunge în stomac sau poate să se înece". Odată ajunse în stomac, firele de păr nu rezistă acidului gastric. În schimb, dacă ajunge să se înece, copilul riscă, de asemenea, să facă pneumonie de aspirație.
Așadar, atunci când alegi un animal de companie pentru copilul tău, trebuie să iei în calcul toate avantajele și dezavantajele. Astfel, vei știi ce animal de companie poate aduce mai multe beneficii pentru el pe termen lung, atât pentru sănătatea sa fizică și psihică.
Citește și :
Afla ce animal de companie i se potriveste copilului tau!
Afla care sunt cele mai potrivite animale de companie pentru copii!
VIDEO! Regulile de baza in convietuirea nou nascut - animal de casa
Sursă foto: pexels.com