Antena

Căpușe la câini și pisici. Ce boli le provoacă și cum le poți scoate

Căpușele sunt frecvente îndeosebi în lunile mai și iunie, în spații cu multă verdeață. Mai mult decât oamenii, și câinii și pisicile se pot confrunta cu mușcături de căpușă, provocându-le boli precum Babesioză sau Piroplasmoză, Anaplasmoză sau chiar Lyme. Cum poți preveni înțepăturile de căpușă la animalul tău de companie și cum procedezi dacă fost mușcat de acești paraziți

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Miercuri, 22 Mai 2019, 11:47 | Actualizat: Miercuri, 22 Mai 2019, 14:29
Galerie de imagini
capause la caini si pisici

Căpușele sunt frecvente îndeosebi în lunile mai și iunie, în spații cu multă verdeață. Mai mult decât oamenii, câinii și pisicile se pot confrunta cu mușcături de căpușă, provocându-le boli precum Babesioză sau Piroplasmoză, Anaplasmoză sau chiar Lyme. Cum poți preveni înțepăturile de căpușă la animalul tău de companie și cum procedezi dacă fost mușcat de acești paraziți

Căpuşele sau ixodidele sunt nişte paraziţi care se hrănesc cu sângele organismului parazitat, transmițând boli periculoase cauzate de virusuri, bacterii, protozoare și rickettsii. Bolile cele mai frecvent diagnosticate la câini și pisici în urma înțepăturilor de căpușă sunt borelioze, ehrlichioze, anaplasmoze, babesioze, piroplasmoze dar și altele. Deoarece aceleași tipuri de căpușe acționează nu doar asupra animalelor, ci și asupra oamenilor, evitarea înțepăturilor, dar regulile ce se impun în urma mușcăturilor de căpușe sunt necesare a fi amintite în fiecare sezon de primăvară-vară.

Deși în lume sunt sute de specii de căpușe, în România, au fost indentificate 27, Ixodes ricinus fiind cea mai frecventă. Căpușele preferă spațiile cu multă verdeață, precum parcuri, grădini, tufișuri, atât din mediul rural, cât și în mediul urban, așadar, atât oamenii, cât și animalele se expun riscului înțepăturilor lor. Când pisica, câinele sau orice alt ”organism-gazdă” ajunge în zona infestată, căpușele se atașează de piele și își introduc tubul subțire prin care se hrănesc. În timp ce se hrănește, bacteriile din sângele căpușei infectate ajung în sângele organismului-gazdă provocând infecția. Dacă, inițial, căpușele sunt de mărimea unei semințe de piper, pe măsură ce se hrănesc cu sânge, corpul lor crește în dimensiuni. Chiar și așa, aceste insecte-parazit pot rămâne pe corpul omului sau al animalului, de la câteva zile la câteva săptămâni, fără a-și face simțită prezența, eliberând o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea. În plus, aceasta se poziționează în zone greu de atins: zona încheieturilor, zona gâtului, a urechilor.

Căpușe la câini și pisici. Ce boli le provoacă

Căpușe la câini - Babesioza. Simptome și tratament

Deși nu toate căpuşele transmit boli, prezenţa unui astfel de parazit trebuie înlăturată imediat. Cea mai frecventă boală în rândul câinilor este Babesioza sau Piroplasmoza, o boală parazitară produsă de paraziţii din familia Babesiidae. Babesioza distruge celulele roșii infectate din sânge și, in cazuri severe, poate duce la colaps și complicații ale organelor interne, care pot fi fatale.

La început, Babesioza nu are semne specifice de manifestare, și debutează cu simptome ca orice altă boală: lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate şi oboseala. Un alt simptom al bolii este temperatura de peste 39 grade Celsius, iar ca stare generală, câinele este apatic şi stă mai mult culcat. Babesioza, ca și simptome specifice, cauzează culoarea mai închisă a urinii câinilor, pătând obiectele cu care intră în contact. După câteva zile, însă Babesioza se manifestă prin hipotermie şi refuzul complet al hranei.

Tratamentul Babesiozei se impune în formele cute ale bolii. Medicii veterinari spun că substanţele folosite în tratamentul acestei boli au un potenţial toxic ridicat, precum iminazenul (Berenil), imidocarbul (Imizol). De asemenea medicii atenționează că în prezent nu există niciun medicament care să asigure eradicarea completă a parazitului. De asemnea, tratamentul babesiozei înseamnă și reechilibrare hidroelectrolitică și transfuzia de sânge.

De reținut este faptul că animalul afectat de babesioză și vindecat prin tratament poate rămâne purtător al parazitului. Babesioza mai poate fi prevenită prin deparazitarea externă cu substanţe specifice sau prin folosirea unei zgărzi specifice.

Recomandari A1

Căpușe la pisici - Piroplasmoza sau babesioza pisicilor

Deși s-a crezut că babesioza afectează în special câinii, și pisicile care au contractat căpușe infestate pot dezvolta o formă asemănătoare, care poartă numele de Piroplsmoză.

Piroplasmoză sau babesioza la pisici este o boală infecțioasă cauzată de protozoare sunt căpușele din genul Babesia (piroplazmy). După ce a fost muscat de sânge supt-parazit pe corpul animalului formează o rană prin care Babesia intră în organismul lui. Astfel, microorganisme dăunătoare, intră în sânge și încep să se reproducă în mod activ în interiorul celulelor, ducând la o intoxicație generală și de distrugerea în masă a celulelor roșii din sânge. Babesioza la pisici poate accelera un proces inflamator care poate provoca paralizie a membrelor sau chiar decesul animalului. Căpușele care provoacă boala sunt purtătoare de Babesta felis.

Piroplasmoza debuteză la pisici, ca și în cazul babesiozei la câini, cu simptome de febră mare, lipsa poftei de mâncare, respirație sacadată, slăbiciune în membre și în corp. Este important să observăm dacă pisica noastră are astfel de simptome după ce a contractat o căpușă și să o aducem la veterinar, deoarece boala poate duce la moartea animalului de companie. Simptomele devin evidente abia după intervalul de 2-4 zile, de aceea, este necesară supravegherea atentă. Medicii vor preleva probe de urină și de sânge pentru confirmarea diagnosticului de piroplasmoză. Tratamentul piroplasmozei este unul puternic, care poate afecta, în paralel, organismul animalului de companie. Cele mai populare ingrediente active care elimină piroplasmoza sunt fosfatul primaquine (agent de malarie), doxiciclina, imidokarb dipropionat. Asociat se recomandă și alte substanțe care ajută la întărirea organismului pisicii.

Cum previi mușcătura de căpușe la aninalul de companie

Pentru a îndepărta pericolul căpușelor purtătoare de bacterii și boli este necesar studiem animalele de companie după fiecare plimbare în aer liber. Majoritatea căpușelor se văd cu ochiul liber și se așază în locuri precum zona capului, a gâtului și a memebrelor sau pe burtă.

De asemenea, un alt mod de a îndepărta pericolul mușcăturii de căpușe la animalul de companie este utilizarea unui antiparazitar eficient împotriva acestora. Un antiparazitar eficace elimină un număr maxim de căpușe în 48 de ore de la venirea lor pe animal. Tratamentul trebuie să fie eficient și după ce animalul a fost spălat.

Pentru prevenirea căpușelor la animalul de companie există și varianta vaccinului împotriva bolilor ce pot fi transmise de căpușe. Informațiile amănunțite despre astfel de vaccin se obțin doar la medicul veterinar.

Căpușe la câini și pisici. Cum le poți scoate

Dacă ați observat o căpușă pe corpul câinelui sau al pisicii, primul lucru care trebuie făcut este să împărțiți blana animalului în jurul căpușei, pentru a o face cât mai vizibilă. Folosiți o pensetă subțire, dar solidă și apucați parzitul cât mai aproape de piele posibil. Trageți ușor și în siguranță, aplicând presiune pe piele, până ce parzitul se desprinde. Este foarte important ac această manevră să fie făcută cu atenție sporită, deoarece, dacă capul parazitului se rupe de corp, ne putem expune și noi riscului a fi infectați cu boli pe care căpușa le poate transmite, intrând în contact cu sângele acesteia. Zona afectată se curăță apoi cu dezinfectant: se poate folosi betadină. Căpușa poate fi omorâtă prin punerea în alcool. Dacă parazitul a stat mult pe corpul animalului, se recomandă vizita la medicul veterinar. Dacă simțiți că situația vă depășește complet, cel mai bine este să apelați la medicul veterinar, care poate înlătura căpușa de pe animalul de companie în condiții optime.

Citește și:

Semne că ai fost mușcat de o căpușă! Ce trebuie să faci ca să scapi de pericolul bolii Lyme

Alertă în România! Mai multe persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme după ce au fost înţepate de căpuşe

Whatsapp LinkedIn
capuse la caini si pisici capuse capuse la caini capuse la animale boli ce boli provoaca capusele la caini si pisici babesia proplasmoza cum scoti capusele la caini cum scoti capusele la pisici babesioza simptome si tartament proplasmoza simptome si tratament
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste