De ce le place pisicilor să fie mângâiate? Răspunsurile specialiștilor
Pisicile, printre cele mai prietenoase animale de companie, adoră să primească atenție din partea stăpânilor. Iată ce trebuie să știi despre cum mângâi și îi arăți afecțiune pisicii tale.
Publicat: Vineri, 19 Iulie 2019, 15:58 | Actualizat: Vineri, 19 Iulie 2019, 16:12Pisicile, printre cele mai prietenoase animale de companie, adoră să primească atenție din partea stăpânilor. Iată ce trebuie să știi despre cum mângâi și îi arăți afecțiune pisicii tale.
Unele dintre cele mai drăgăstoase animale de companie sunt pisicile. Ele adoră să fie alintate și mângâiate și răspund cu torsul lor specific. Cu toate acestea, trebuie să știi că nu agreează să fie mângâiate oricând și oriunde. Specialiștii ne explică de ce și cum le place pisicilor să fie mângâiate.
De ce le place pisicilor să fie mângâiate?
Felinele domestice și cele sălbatice deopotrivă posedă niște glande de miros a căror secreție reprezintă amprenta olfactivă a fiecărui individ. Pisicile se folosesc de aceste glande pentru a marca teritorii, obiecte și chiar membrii familiei, dintr-un puternic instinct de proprietate.
Alți specialiști sunt de părere că pisicile adoră să fie atinse deoarece mirosului stăpânului iubit se întrepătrunde cu cel personal, dând naștere unei legături afectiv-olfactive foarte puternice. Fără îndoială, pisicile se bucură și de masajul ușor pe care îl desfășoară stăpânul în timpul mângâiatului și mai ales de atenția și dragostea pe care o primesc din partea stăpânului. Atingerile călduroase îi amintesc de cele ale mamei, de pe vremea când era doar un pui ce făcea cunoștință cu lumea înconjurătoare doar prin simțul tactil.
Cum mângâiem pisicile?
Mângâiatul pisicii trebuie să fie alcătuit din mișcări line și ușoare, lungi și rare. Așadar, plimbă-ți mâna de-a lungul spatelui pe toată lungimea lui, în loc să tapezi energic aceeași zonă. Nu atinge niciodată blana în răspăr, ci întotdeauna în sensul de creștere.
O pisică străină nu poate fi atinsă oricum. Trebuie să te gândești că nu ii cunoști caracterul, iar ea nu îți știe intențiile și poți căpăta cu o serie de zgârieturi sau mușcături. Dacă vrei să mângâi o pisică la prima vedere, mai întâi întinde-i ușor mâna cu unul-două degete înainte și las-o să te miroasă. Dacă ea dă semne de bunăvoință, te poți aventura să o mângâi ușor pe creștet sau sub bărbie.
Ce spun specialiștii?
Un studiu efectuat de Susan Soennichsen și Arnold S. Chamove de la Universitatea Massey din Noua Zeelanda a demonstrat că pisicile preferă să fie mângâiate de oameni doar pe câteva zone ale corpului:
- între ochi și ureche (deasupra obrazului superior) – prima preferință
- sub bărbie și în apropierea boticului – a doua preferință
- pe spate (în zona apropiată de coadă) – ultima preferință
- pe cap, pe spate și pe piept – a doua preferință, la egalitate cu bărbia
Jackson Galaxy, care a acumulat peste 20 de ani de experiență în lucrul cu pisicuțele, ne explică ce trebuie să știm atunci când vrem să mângâiem o pisică și cum facem corect acest lucru.
Iată de ce trebuie să ținem cont atunci când mângâiem o pisică:
1. Atunci când pisicuța ta nu mai vrea să fie mângâiată, începe să devină nervoasă. Poți observa acest lucru fiindcă de obicei va începe să îți miște coada din stânga în dreapta, rapid.
2. Fii atent la “electricitatea” creată pe spatele pisicii. Acest lucru înseamnă că ai ajuns în punctul de stimulare a agresivității și e cazul să te oprești.
3. Învață cum îi place pisicuței tale să fie mângâiată și pentru cât timp. De obicei pisicilor le place să fie mângâiate ușor, apoi să le lași pe ele să te mângâie cu blănița lor. De fapt, în acest mod ele se asigură că vor fi mângâiate în locurile unde le place. De obicei pisicilor le place să fie mângâiate pe cap și pe piept.
Astfel, cercetătorii au concluzionat că pisicilor le place cel mai mult să fie mângâiate între zona dintre ochi și ureche pentru că ele ne pot marca cu glandele din zona mustăților în timp ce le alintăm. În acest fel, ele consolidează relația socială cu stăpânul lor.
Citește și:
Cum alegi mâncarea pentru pisici: Lucruri mai puțin știute despre hrana pisicii
Unde poți face sterilizarea gratuită pentru câini și pisici, în București
15 lucruri interesante pe care nu le știai despre pisici
Sursă foto: pexels.com