Mâncarea pentru pisici este foarte importantă pentru sănătatea micuței feline, astfel că este bine să știm cum alegem cea mai bună hrană pentru pisici. Iată câteva lucruri de care este bine să ținem cont
Mâncarea pentru pisici este foarte importantă, tocmai de aceea este bine ca atunci când decidem asupra ei să ne gândim mai degrabă la calitate decât la cantitate.
Mâncarea cu care este obișnuită pisica ta de la început este cea care va da tonul sănătății și bunăstării ei de-a lungul vieții. Cunoștințele adecvate asupra ingredienților din mâncarea pisicii tale îi vor asigura acesteia nu doar longevitate dar și o calitate ridicată a vieții.
Mâncarea pentru pisici. Cum o alegi
Atunci când ajungi acasă pentru prima data cu pisica ta, s-ar putea să fie deja hrănită. Dacă până acum a mâncat o hrană calitativă și i-a priit, fie că este vorba de mâncare umedă sau mâncare uscată, cel mai bine este să continui cu această mâncare.
Odată schimbată dieta, pisică ta poate avea probleme gastrointestinale și îi poate provocă stres până în momentul în care corpul se adaptează schimbărilor.
Pe de altă parte, dacă pisică ta a fost obișnuită cu o mâncare mai slab calitativă, e bine să îi schimbi gradual dietă, pentru o viață sănătoasă.
Mâncare pentru pisici din comerț sau făcută în casă
Hrana specială pentru pisici din comerț ține cont și de o serie de particularități specifice: necesitățile nutritive în funcție de rasă, talie, activitate fizică, mediu în care trăiește animăluțul, anumite stări fiziologice cum ar fi gestația și lactația, anumite categorii de animale (animale sterilizate).
Un alt mare avantaj este acela că putem realiză un control riguros al rațiilor, evitând astfel pericolul supraalimentației. Cantitatea de hrană oferită zilnic se va face în funcție de recomandările fiecărui producător în parte.
Hrana pentru pisici făcută în casă poate fi și chiar este de cele mai multe ori nepotrivită pentru pisica noastră. Pisicile sunt carnivore, ceea ce înseamnă ca au nevoie să mănânce carne ca să supravețuiască. Majoritatea mâncărurilor gătite pe bază de carne sunt sărace în calciu, ceea ce ar afecta grav dezvoltarea țesutului osos. Această mâncare pentru pisic ar trebui suplimentată cu vitamine și minerale ceea ce ar crește foarte mult costurile de întreținere.
În plus, pisica nu posedă un sistem enzimatic complex că omul, motiv pentru care nu pot descompune o serie de compuși din hrană destinată consumului uman. Cele două specii nu digera celuloză, nu pot digera amidonul, din cauza faptului că intestinul subțire este scurt nici digestia carbohidraților nu se poate face cu ușurință.
Citește și: Unde poți face sterilizarea gratuită pentru câini și pisici, în București
Puii de pisică au nevoie de mâncare specială
Puii de pisică au nevoie de o dietă mai densă pentru a putea dezvolta oase și dinți puternici și pentru a fi sănătoși, cu mușchi și organe elastice. Deși mâncare pentru pisici adulte nu le vor face nici un rău puilor de pisică, aceastea nu conțin nutrienții necesari pentru creștere. De aceea, în cazul în care noua ta pisică este un pui, este indicat să cumperi mâncare special creată pentru pisoi.
Vasele pentru mâncarea și apa pisicii
Deși vasele de plastic par mai economice și practice, unele pisici dezvoltă reacții alergice la plastic care rezultă în iritații sau erupții pe bărbie. Deasemenea plasticul se zgârie ușor și devine astfel un focar pentru bacterii și microbi. Cele mai indicate sunt vasele de ceramică sau din oțel inoxidabil.
Mâncare pisicii. Autoservirea nu e recomandată pentru pisicile adulte
Unii stăpâni preferă mâncarea uscată pentru că este mult mai ușor să lași în bol o cantitate constanța de mâncare. Această metodă de ,,autoservire” nu este recomandată pentru pisicile adulte.
Autoservirea nu este neapărat o problemă pentru pisicile tinere, dar va deveni în momentul în care pisicuța ta împlinește 5-6 luni de viață. La pisicile adulte, autoservirea deseori duce la hrănire exagerată și la probleme de greutate.
În plus, este foarte dificil să monitorizezi cantitatea de hrană pe care pisică ta o mănâncă zilnic, pentru că bolul este în permanență plin.
Citește și: Cu ce se curăță părul de pisică de pe haine și de pe covor: soluții simple
Unde poți face sterilizarea gratuită pentru câini și pisici, în București... Ce faci cu animalele de companie, în vacanță: Prețurile hotelurilor de animale...