De ce sunt nasturii de la cămășile femeilor cusuți invers decât la bărbați
Dacă există un articol de îmbrăcăminte pe care îl deține aproape toată lumea, acela este cămașa cu nasturi. Există atât de multe variații în tot felul de țesături - mătase, bumbac, in, rayon și multe altele, toate cu un detaliu diferit la bărbați și femei: nasturii!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 28 Septembrie 2020, 14:16 | Actualizat: Luni, 28 Septembrie 2020, 17:57Nasturii pentru femei sunt în partea stângă, în timp ce la bărbați sunt în partea dreaptă.
Motivul este istoric, spune Melanie M. Moore, fondatoarea mărcii de bluze pentru femei Elizabeth & Clarke. „Când nastruii au fost inventați în secolul al XIII-lea, aceștia erau, la fel ca majoritatea noilor tehnologii, foarte scumpi”, spune ea. „Femeile înstărite de atunci nu se îmbrăcau singure, ci erau îmbrăcate de către slujnici. Întrucât majoritatea oamenilor erau dreptaci, era mai simplu de cusut nasturii pe partea opusă pentru ca cei care îi îmbrăcau pe alții să se descurce mai repede. ”
În ceea ce privește cămășile pentru bărbați, există câteva teorii concurente cu privire la motivele pentru care butoanele sunt pe partea dreaptă. „Cred că este important să ne întrebăm despre ce perioadă de timp vorbim, deoarece butoanele cămășii și jachetei sunt un fenomen relativ nou”, notează Chloe Chapin, istoric de modă și Universitatea Harvard Ph.D. candidat la studii americane. „Dar, ca regulă generală, multe elemente ale modei masculine pot fi urmărite până la armată”.
Încă o dată, presupunerea cu "mâna dreaptă" a jucat un rol din moment ce „accesul la o armă ... practic a depășit totul”, spune ea, menționând că o armă de foc înfiptă într-o cămașă ar fi mai ușor de atins din partea dominantă.
Chapin citează o teorie suplimentară cu privire la motivul pentru care această tradiție învechită a trecut testul timpului: „În anii 1880, era la modă ca îmbrăcămintea femeilor să arate mai tradițional masculin. Cu toate acestea, era ilegal în multe locuri să fii îmbrăcat ca un bărbat în public, așa că poate că a avea o diferență în nasturi a confirmat că purtai o rochie de femeie.
În timp ce legea nu mai dictează ceea ce femeile pot sau nu pot purta (din fericire), este interesant să cunoaștem originile acestui detaliu aparent aleatoriu al cămășii.Ț