Greșeala care îi costă pe mulți români. Anumite ore din zi în care folosesc aparatele electrocasnice le crește factura la curent
Românii au simțit pe pielea lor prețurile care au crescut în ultimul an, astfel că a trebuit să scoată din buzunar mai mulți bani pentru alimente și facturi.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 18 Octombrie 2022, 17:53 | Actualizat: Duminica, 30 Octombrie 2022, 09:39A început sezonul rece și din ce în ce mai mulți dintre noi și-au înlocuit hainele de vară cu pulovere și hanorace. Sunt și persoane care au dat deja drumul la căldură, fiind conștienți de costurile energiei electrice.
Pe aceeași temăCum poți plăti facturi mai mici la curent. Ce recomandă specialiștii
Poate ai auzit faptul că un truc eficient ar fi să speli rufele în mașina de spălat pe timpul nopții, însă nu e destul de practic pentru cei care au o familie și copii mici, care se trezesc mult mai ușor atunci.
În schimb, se recomandă ca oamenii să încerce să evite utilizarea aparatelor electrocasnice timp de două ore specifice în timpul zilei. Ele includ mașina de spălat, uscătorul de rufe, mașina de spălat vase, cuptorul etc.
Pe aceeași temăElectric Ireland a confirmat faptul că tarifele sunt împărțite în patru intervale de timp diferite. Orele de vârf în care consumul de energie electrică este cel mai scump este între 17:00 și 19:00, scrie publicația RSVPlive.
Al doilea interval este între orele 08:00-17:00 și 19:00-23:00. Prețul energiei electrice în aceste ore este similar cu tariful forfetar.
Pe aceeași temăIntervalul orar final este noaptea între 23:00 - 08:00, fiind un interval ieftin pentru a folosi electricitatea. Poate diferi în funcție de furnizorul de energie pe care l-ai ales, așadar este indicat să consulți site-ul oficial, pentru mai multe informații.
Pe aceeași temăElectric Ireland a explicat că dacă folosești aparatele electrocasnice noaptea sau în timpul zilei sunt aplicate tarife mai mici, astfel că vei economisi bani comparativ cu utilizarea lor între orele 17:00 - 19:00. O altă soluție este să cumperi priză inteligentă, pentru a controla de la distanță, de pe telefonul mobil, întreaga gospodărie.
Ce aparate consumă cel mai mult, când vine vorba de energie electrică
Electrocasnicele mici de bucătărie, televizioarele, aerul condiționat sau laptopurile trebuie să fie scoate din priză după ce sunt folosite. Majoritatea, în general cele dotate cu becuri LED, consumă curent chiar dacă nu sunt puse în funcțiune.
Este indicat ca aparatele pe care nu le putem scoate din priză să fie unele care au un consum redus. Electrocasnice „verzi”, de clasă A sau A+, sunt mai scumpe la achiziționare, dar acestea compensează economiile făcute la energia electrică.
Printre echipamentele care nu pot fi deconectate de la curent se numără frigiderele, congelatoarele, centralele, combinele frigorifice etc. Ce trebuie să știi este că aspiratorul de masă consumă 6 kwh/an, telefonul fără fir 7 kwh/an, cafetieră electrică 13 kwh/an, cuptorul 13 kwh/an, ceasul cu radio 15 kwh/an, imprimanta 15 kwh/an, aparatul radio cu 16 kwh/an, sistemul hi-fi 30 kwh/an, computerul 43 kwh/an, televizorul 48 kwh/an, faxul 114 kwh/an, iar bolierul de bucătărie 142 kwh/an, notează Gandul.