Iasomia, planta afrodisiacă numită ”darul lui Dumnezeu”: îngrijire și beneficii
Iasomia de grădină, dar și iasomie de cameră este o plantă ce are multe beneficii pentru sănătate. Numită ”darul lui Dumnezeu”, iasomia este o plantă afrodisiacă cu efecte cunoscute din cele mai vechi timpuri.
Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 28 Mai 2019, 13:55 | Actualizat: Marti, 28 Mai 2019, 14:47- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iasomia de grădină, dar și iasomie de cameră este o plantă ce are multe beneficii pentru sănătate. Numită ”Darul lui Dumnezeu”, iasomia este o plantă afrodisiacă cu efecte cunoscute din cele mai vechi timpuri.
Iasomia este un arbust cu flori albe și parfumate și este cunoscută încă din antichitate sub numele de yasmin -adică ”darul lui Dumnezeu” - când efectele afrodisiace ale acesteia, dar și beneficiile asupra sănătății pielii erau foarte apreciate.
Femeile arabe o adăugau în băi și își aplicau pe corp ulei de iasomie. Ambele efecte sunt apreciate și în zilele noastre, când iasomia a devenit unul dintre ingredientele esențiale folosite de parfumierii din întreagă lume și o plantă regăsită frecvent pe lista de ingrediente a produselor cosmetice.
Iasomia de cameră. Îngrijire
Iasomia de cameră sau iasomia de Madagascar este o plantă superbă și cu un parfum minunat.
Dacă este condusă pe un cerc de sârmă produce flori mai multe. Suprafața de întindere depinde de felul în care este condusă plantă. Iasomia este o plantă decorativă superbă, mai ales dacă este amplasată lângă o fereastră ce primește mult soare.
Îngrijire iasomie de cameră
În perioadă de creștere iasomia de cameră se udă abundent, în schimb, iarnă se va udă cu precauție. Vara și iarna se vor administră îngrășăminte în soluția cu care udăm iasomia, la interval de o luna. Primăvară va fi replantata în pământ afânat și poros. Iasomia va deveni mai stufoasă dacă se vor tăia vârfurile. Are nevoie de lumina multă pentru înflorire.
Temperaturile mai scăzute îi dau posibilitatea unei înfloriri mai îndelungate. Suportă aerul uscat, dar îi face bine și o creștere treptată a umidității. Temperatură ideală este cea de 12-15º C.
Iasomia de grădiniă. Îngrijire
Iasomia este o plantă care iubește lumina din abundență, de aceea este important că locul în care este plantată să nu fie ferit de razele soarelui. Soarele este cel mai bun stimulent pentru o mare producție de flori.
Iasomia are nevoie și de mult spațiu, pentru a crește și a se răspândi.
Arbustul de iasomie este foarte puțin pretențios în ceea ce privește tipul de sol. Această crește în nisip, argilă sau lut și tolerează atât solurile alcaline, cât și pe cele acide.
Vara, iasomia de grădină trebuie udată bine dar, după cum am mai spus, excesul de apa și băltirea în perioadă de înflorire poate duce la pierderea bobocilor.
Pentru creșterea iasomiei de grădină, folosește, la începutul primăverii, fertilizator. Este, de altfel, cam singură perioadă în care iasomia are nevoie de acest produs. În restul anului, iasomia de grădină nu va mai avea nevoie de îngrășăminte, decât în cazul în care are frunzele galbene, fapt care indică un deficit de nutrienți. În perioadă de înflorire nu se fertilizează.
Iasomia de grădină, plantare - iasomia se plantează toamnă sau primăvară, are avantajul că ea crește repede, fiind destul de viguroasă și poate fi modelata prin tăieri. Tăierile de corectare a formei și taliei plantei trebuie aplicate primăvară devreme. După ce trec florile iasomia trebuie tunsă din nou pentru a stimula înflorirea următoare.
Iasomia, beneficii pentru sănătate
- Efecte sedativ - Datorită aromei plăcute dar și a uleiurilor volatile din compoziție, iasomia calmează, relaxează, reduce stresul și oboseală, și poate trata cu succes insomniile. Cu toate acestea, are și un conținut moderat de cofeină, prin urmare consumarea ceaiului de iasomie seară după oră 18, poate avea exact efectul contrar și să ne împiedice să adormim.
- Calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă - iasomia a fost folosită de medici și pentru calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă, de agitație și de surescitare.
Ceaiul de iasomie are și alte beneficii pentru sănătate, legate de îmbunătățirea funcțiilor organismului. Scade colesterolul și reglează tranzitul intestinal, calmând simptomele neplăcute ale indigestiei. Mulți specialiști susțin că antioxidanții din ceaiul de iasomie ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism, dacă este consumat regulat.
Datorită efectului calmant și antiinflamator, ceaiul de iasomie poate calmă durerile de cap, durerile articulare, reumatismul, oboseală și febră musculară, contracțiile musculare și spasmele și poate trata într-o anumită măsură migrenele.
Pe aceeași temăCele mai sănătoase plante de apartament. Absorb toxinele și energia negativă
Flori de mai. Cum îngrijești Mâna Maicii Domnului, planta tămăduitoare