Cum îngrijești Copacul Banilor, Crassula Ovata, planta de apartament aducătoare de bogăție și prosperitate în filosofia Feng Shui. Crassula Ovata sau Arborele de Jad: sfaturi de îngrijire pentru înflorire rapidă și înmulțire, dar și contraindicații
Amenajarea locuinței este incompletă fără alegerea plantelor de apartament.Una dintre cele mai căutate plante de interior mai ales în sezon de primăvară-vară este Crassula Ovata, planta numită popular, Copacul Banilor sau Arborele de Jad. Atât, denumirea de ”plantă a bogăției”, cât și popularitatea de care se bucură această floare orginară din Sudul Africii, nu sunt întâmplătoare.
De Crassula Ovata, Copacul Banilor, se leagă tehnicile Feng Shui, știință care ale cărei principii vorbesc despre atragerea propsperității, a energiei pozitive, și de ce nu, a fericirii. În filosofia asiatică, plantele cu ramuri și care înfloresc semnifică dezvoltarea materială și spirituală. Succesul este atras de prospețimea aerului cu iz de iarbă. Crassula Ovata, această plantă cu frunze cărnoase înflorește, de asemenea, iar florile în formă de stea, în diferite nunațe de culori, sunt grupate în inflorescențe.
Lăsând la o parte filosofia asiatică și rolul binefăcător al Arborlui de Jad, acest Copac al Banilor este o plantă ce bucură privirea și înfrumusețează casa, dar și grădina, motiv pentru care, este mereu la mare căutare de iubitorii de plante de apartament.
Crassula Ovata, planta de apartament - amuletă
Crassula Ovata sau Crassula spp, după denumirea științifică, este una dintre cele mai renumite plante de interior, responsabilă pentru bunăstarea familiei, dar și de un design modern al locuinței. Ușor de întreținut și de o longevitate uimitoare, planta banilor nu necesită atenție atât de specială, motiv pentru care cei care nu dispun de suficient timp pentru a îngriji florile de apartament, o plasează în topul preferințelor. ”Copacul banilor” are un aspect vertical, curgător sau de rozetă. Frunezele-i cărnoase și suculente îi aduc denumirea de ”arbore de jad”, mai ales datorită culorii verde-închis pe care o capătă la maturitate.
Ca și amuletă purtătoare de noroc, Crassula Ovata se bucură de atenție nu doar în România, ci și în multe alte țări unde chiar este oferită ca dar de nuntă. Un copac al banilor, așadar, primit în de la întemeierea unei noi vieți, până la bătrânețe, dacă este îngrijit corespunzător.
Crassula Ovata, îngrijire, transplantare, înflorire
Copacul Banilor se udă rar spre moderat, având grijă să scurgeți mereu surplusul de apă. Pământul trebuie să fie mereu uscat între două udări. De la jumatatea lui noiembrie până la jumătatea lui martie plantele se udă mult mai rar, menţinându-se substratul aproape uscat.
În ce privește necesarul de lumină, Crassula Ovata, planta banilor, este mare iubitoare de lumină, dar razele razele puternice ale soarelui îi pot provoca arsuri pe frunze. Așadar, amplasarea la un loc luminos, trebuie să fie făcută treptat și cu atenție.
Temperatura este un alt factor important în înfrijirea Crassulei Ovata, de aceea, dacă planta este ținută la temperaturi scăzute, îi cad frunzele. Pentru a crește frumos, Copacul banilor are nevoie de o temperatură constantă pe tot parcursul anului, temperatura ideală fiind între 22 și 26° Celsius.
Necesarul de fertilizare al acestei plantei se face din aprilie până în august, când se administrează un îngrășământ specific pentru plante suculente, o dată la două săptămâni.
Deși este o considerată o plantă de apartament, ținută în ghiveci, Copacul Banilor poate fi amplasat pe timpul primăverii-verii, în grădini. Atunci când ghiveciul devine neîncăpător, ea crescând între 30 și 90 cm, se face transplantarea. Perioada transplantării este la doi ani de la plantare în ghiveci, întotdeauna pe perioada primăverii. Evident, va necesita un ghiveci mai încăpător, dar și un sol pregătit în prealabil: bine drenat, special pentru plante suculente, pe care îl puteți obține dintr-un amestec de pământ de pădure, turbă și nisip, în proporii egale. De asemnea, pentru transplantare, se folosește un ghiveci cu găuri de scurgere, astfel încât apa în exces să nu ducă la putrezirea rădăcinilor.
Crassula Ovata, prețiosul Copac al Banilor se poate confrunta însă și cu alte probleme - dăunătorii. Dăunătorii care o invadează sunt păduchii lânoși și țestoși. Înmulțirea Crassulei Ovata se face prin butași de frunze și prin semințe, un proces însă mai greu de realizat.
Înflorirea Crassulei Ovata poate fi un proces îndelungat, deoarece această plantă de aparatament înflorește nu mai devreme de 5-10 ani de viață. Iar pentru asta este nevoie să țineți cont de toate aceste condiții enunțate. Iar pentru a-i da un design cât mai plăcut și interesant, se recomandă să o tundeți primăvara, pentru a se îndesa și pentru a stimula îngroșarea tulpinilor. Crassula Ovata se tunde și se îngrijește precum bonsaii.
Crassula Ovata, contraindicată pentru pisici
Deși este o plantă aducătoare de energie pozitivă pentru oameni, nu la fel o resimt și pisicile. Astfel că, pentru cei care au pisici acasă, mare atenție unde să amplasați planta de apartament, astfel încât pisicile să nu o atingă. Crassula Ovata emană o substanță toxică pentru aceste animale, motiv pentru care ele vor căuta mereu să o atace. Însă dacă ating planta, pisicilor le sunt cauzate dermatite.
Citește și:
Flori de mai. Cum îngrijești Mâna Maicii Domnului, planta tămăduitoare
Plante de apartament otrăvitoare. La ce flori toxice să fii atent
Amenajări grădini. Cum poți utiliza o bicicletă veche într-un mod genial...