Iedera diavolului este denumirea populară pentru Epipremnum aureum și, în ciuda titulaturii sale, aceasta este una dintre plantele de apartament benefice, despre care se spune că atrage banii
Iedera este una dintre plantele de apartament ce purifică aerul. Sunt mai multe specii de iederă, dar iedera diavolului este cel mai des folosită în scop ornamental, mai ales că este o plantă agățătoare care nu necesită îngrijire specială.
Sunt multe superstiții despre iedera diavolului, însă cele mai multe dintre spun că este o plantă care atrage banii.
Științific, această plantă are numele de Epipremnum Aureum, nativă fiind din zona Australiei. Are frunze verzi, cărnoase, cu pete albe sau arginții, în formă asemănătoare cu o inimă. Iedera dracului, în zonele sale native, poate crește și la lungimi de peste 10m, însă în țara noastră, fiind o zonă temperată, aceastăa este crescută doar că plantă de apartament, având calități dovedite de purificare a aerului, putând crește până la 1-2 m înălțime.
Iedera diavolului ajută la purificarea aerului
Iedera diavolului poate purifica aerul dintr-o camera proaspăt vopsită sau mobilată, unde este posibil să plutească vapori toxici de substanţe cum ar fi formaldehidă - ce se găseşte în mobilă de lemn şi, conform cercetărilor ştiinţifice, are un efect cancerigen.
Iedera diavolului mai poate şi purifică aerul de benzen şi monoxid de carbon, motiv pentru care ai putea să ţii această plantă în dormitor, dacă vrei să ai suficient oxigen atunci când dormi. în plus, mai multe studii au demonstrat că iedera diavolului poate ajută în eliminarea mirosurilor neplăcute.
Îngrijire iedera diavolului
Iedera diavolului este o plantă cu frunze late și verzi, pe care apar niște dungi sau urme deschise atunci când aceasta este ținută afară. Pentru a crește, această plantă are nevoie de anumite condiții:
- Trebuie ținută într-o încăpere, în care temperatura ar trebui să fie între 15 și 23 grade Celsius.
- Are nevoie de lumină, dar nu trebuie expusă direct la soare.
- Nu trebuie udată prea des sau ar putea putrezi.
- Dacă vrei să crești încă o iederă, taie una din tulpinile plantei, pune-o într-un pahar de apă până când încep să-i crească rădăcinile, iar apoi planteaz-o în ghiveci.
Cei care țin iederă în ghiveci, pe balcon, iarna trebuie să o mute iarnă în casă, deoarece rădăcinile pot degera în ghiveci. Iederă crescută astfel este mai sensibilă decât cea de grădină și nu va crește foarte mare.
Cel mai mare dușman al iederei este o insectă numită păianjenul roșu. El îi înțeapă frunzele care se colorează apoi în cenușiu și se ofilesc. În general, dacă avem grijă să pulverizam iederă cu apa, păienjenii vor stă la distanță, ei apăr numai dacă în încăpere este cald și atmosferă uscată. Dacă apăr, îi putem observă mai greu cu ochiul liber, sunt foarte mici. Îi recunoaștem însă după pânză foarte fină care apare pe frunze.
Dacă iederă a fost atacată, ștergeți frunzele cu un burete ud, îmbibat într-o soluție de apa și săpun de casă. Este un tratament ieftin și care da roade de cele mai multe ori. Dacă doriți un tratament "profesionist", mergeți la o florărie sau o farmacie fitosanitara și cumpărați un acaricid ce poate fi găsit sub diferite denumiri comerciale.
(!)Toxicitate
Toate părțile plantei Epipremnum Aureum sunt toxice, iar îngrijirea acesteia fără mănuși poate cauza iritații la nivelul pielii și reacții alergice. Se recomandă amplasarea ei departe de copii și animale de companie.
Citește și: Florile și bebelușii. 4 plante de apartament pentru camera copilului
Plante de apartament benefice. De ce este bine să ai busuioc în ghiveci
6 soluții ieftine și eficiente de depozitare pentru balcon... Ghid complet pentru amenajare baie de 5 mp. Imagini și informații practice...