Ce se întâmplă în organismul uman din cauza trecerii la ora de iarnă. Riscurile la care este supus propriul corp
Se pare că, odată cu trecerea la ora de iarnă, cei mai mulți oameni sesizează o stare de oboseală, în special în dimineața zilei de duminică. Cu ce alte simptome s-ar mai putea confrunta organismul nostru și care sunt riscurile reale.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 31 Octombrie 2022, 13:34 | Actualizat: Joi, 19 Ianuarie 2023, 10:34- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În 2022, trecerea la ora de iarnă s-a făcut în ultimul weekend din octombrie, când România a revenit la ora Europei de Est + 2 UTC. În România există două schimbări de oră într-un an: în martie și în octombrie.
Țările europene au adoptat acest sistem de oră de vară - ora de iarnă secolul trecut, cu scopul de a utiliza la maximum lumina în serile de vară și în diminețile de iarnă, fiind constatată necesitatea acesteia în mai multe sectoare de activitate, precum agricultura.
Pe aceeași temăCum ne este influențat organismul de trecerea la ora de iarnă. Există unele riscuri
Se pare că organismul uman are nevoie de aproximativ 15 zile pentru a se adapta la noua schimbare și există inclusiv unele riscuri la care suntem supuși, potrivit fanatik.ro.
Persoanele mai sensibile sunt cele mai afectate de trecerea la ora de iarnă, pentru că se pot confrunta cu insomnie, oboseală, nervozitate și chiar despresie:
„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de somn, apare o perturbare”, a declarat medicul Valentina Boboc pentru Digi24.
Totodată, oboseala vine în urma absenței luminii solare. Copiii si vârstnicii sun cele mai afectate categorii de schimbarea orei.
„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua, ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, a explicat la Digi24 Lorena Diaconescu.
Se pare că riscul cel mai mare îi pândește pe tinerii cu locuri de muncă, în cazul cărora poate crește șansa de infarct cu 10%. Un risc ridicat poate fi semnalat și în cazul persoanelor depresive cu tendințe suicidare.
Parlamentul European vrea renunțarea la ora de iarnă. Decizia rămâne la latitudinea fiecărei țări
Astfel, Parlamentul European a votat, în anul 2019, renunțarea la sistemul oră de vară - oră de iarnă, lăsând posibilitatea fiecărui stat să decidă în privința orei la care vrea să rămână. Fiecare stat a trabuit să-și anunțe hotărârea la Comisia Europeană, însă România nu a luat nicio decizie în acest sens, până în prezent, motiv pentru care noi continuăm să shimbăm ora deocamdată.
Alături de România, mai sunt alte 75 de țări care respectă schimbarea de oră, în care ora 4:00 devine ora 3:00. Ora de vară a fost introdusă artificial în viețile cotidiene ale oamenilor în secolul trecut, pentru ca aceștia să aibă parte de mai multă lumină naturală pentru a putea munci. De asemenea, acest sistem a fost introdus, în trecut, pentru a face economie în perioadele de război și criză.
Pe aceeași temă