- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cu toate acestea, sursa caloriilor ar putea fi la fel de importantă ca și cantitatea lor în ceea ce privește apariția obezității. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 13% dintre adulții din întreaga lume suferă de obezitate.
Ce se întâmplă dacă consumi prea multă fructoză. Sugestiile unui nou studiu
Potrivit noilor cercetări, la baza obezității nu ar putea sta doar un dezechilibru energetic, ci și sursa din care provine acea energie ar putea fi un factor declanșator al acestei afecțiuni, notează Medical News Today.
Studiul, publicat în Philosophical Transactions of the Royal Society B, sugerează că fructoza ar putea induce obezitatea datorită unei "comutări de supraviețuire" care determină organismul să stocheze energia provenită din fructoză, în loc să o consume.
Ce legătură are fructoza cu obezitatea? Noul studiu sugerează că obezitatea și tulburările metabolice ar putea fi rezultatul unei suprastimulări a unui răspuns biologic bazat pe evoluție (comutarea de supraviețuire) care are rolul de a proteja animalele înainte de o criză, cum ar fi hibernarea.
Cercetătorii sugerează că, spre deosebire de glucoză, care este folosită ca sursă imediată de energie, fructoza determină organismul să stocheze combustibilul.
Acest lucru este ideal pentru un animal care urmează să hiberneze timp de câteva luni, dar nu atât de mult pentru o persoană care are acces continuu la alimente bogate în zahăr.
În cazul în care oamenii au acces suficient la hrană, această "comutare de supraviețuire" ar putea cauza mai mult rău decât bine. Consumul constant de alimente bogate în fructoză determină depunerea de rezerve de grăsimi, ceea ce duce la obezitate și probleme de sănătate conexe.
Deci, cum induce fructoza organismul să stocheze energie în loc să o consume?
De obicei, ATP-ul, molecula care furnizează energie pentru toate procesele celulare, este folosită și înlocuită rapid din aportul de nutrienți sau din depozitele de grăsimi.
Cu toate acestea, fructoza reduce concentrația de ATP în celule și reduce capacitatea de a produce mai mult ATP.
Când nivelurile de ATP scad suficient, acest lucru declanșează o serie de reacții chimice care opresc mitocondriile celulei să producă mai mult ATP și le determină să sufere stres oxidativ.
Pe lângă reducerea nivelurilor de ATP, ingestia de fructoză stimulează și mai mult consumul de alimente. Aceste calorii suplimentare sunt apoi stocate sub formă de grăsime. În cele din urmă, nivelurile de ATP cresc din nou, dar grăsimea stocată rămâne.
În cazul unui mamifer care hibernează, organismul se adaptează la nivelurile scăzute de ATP prin reducerea ratei metabolice de odihnă.
Sursele alimentare de fructoză
Deși fructoza este zahărul natural din fructe, dieta tipică occidentală conține multe alte surse de fructoză.
Mai mult de jumătate provine din zahărul de masă și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS), un îndulcitor obținut din amidon de porumb.
HFCS conține până la 55% fructoză.
Multe băuturi și aproape toate alimentele procesate conțin HFCS. Printre acestea se numără:
- băuturile răcoritoare
- sucurile de fructe îndulcite
- crackeri
- produse semipreparate
- condimentele și sosurile pentru salate
- unele tipuri de pâine
- prăjituri