5 lucruri pe care barbatii ar trebui sa le stie despre hamburger
In ciuda faptului ca este considerat "junk food", hamburgerul este unul din cele mai consumate preparate din Occident, devenind, fara doar si poate, mancarea traditionala a Statelor Unite.
Publicat: Luni, 20 Septembrie 2010, 00:00 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 21:28- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
1. Mongolii au fost primii care au mancat hamburgeri
Da, lui Ginghis Han si calaretilor lui viteji trebuie sa le multumim pentru ca au inventat hamburgerul.
In timp ce trupele sale nomade se pregateau de lupta, acestia isi faceau si provizii considerabile de mancare. Pentru a nu ramane fara resurse in urma luptelor, acestia plasau carnea sub sa, pentru a se presa, rezultatul fiind un fel de pateu. Drept urmare, cand opreau pentru a se odihni, acestia o imparteau in bucatele si o frigeau sau afumau.
Acest fel de mancare a ajuns apoi in Rusia, unde a devenit cunoscut drept "carne tartare".
2. Germanii au adus hamburgerul in SUA
Din Rusia, preparatul si-a facut drum pana in Germania, unde carnea de porc si de miel erau consumate sub forma de pateu. Acestia au adus hamburgerul in SUA prin linia navala Hamburg-Amerika. La bord, pasagerii consumau un fel de carne picanta, prajita in ceapa crocanta si invelita in pesmet.
Pasagerii care se imbolnaveau din cauza dorului de casa, erau "tratati" cu "friptura in stilulul Hamburger".
3. Un American de varsta medie consuma 100 de hamburgeri pe an
Circa trei miliarde din acestia sunt vanduti sub brand-ul McDonald's la care, daca se adauga si celelalte restaurante si fast-food-uri, hamburgerii ajung la 14 miliarde de bucati consumate pe an.
4. Legenda burgerului in chifla
Sunt foarte multe variante privind locul unde s-a inventat burgerul in chifla, insa majoritatea istoricilor acorda "brevetul" lui Oscar Weber Bilby, un fermier din Tulsa, Oklahoma.
Hamburgerii serviti de el, la petrecerea de 4 Iulie din 1891, au avut un real succes, servirea lor la aceasta sarbatoare devenind o traditie.
Dupa moartea sa, chiflele cu carne au continuat sa fie servite de sotia sa, Fanny. Fiul sau, Leo, a deschis un stand unde vindea hamburgeri gatiti la gratar, la fel ca reteta originala a tatalui.
5. Fiecare cultura are hamburger-ul sau
Poate ca SUA este cel mai mare consumator de hamburgeri din lume, insa alte culturi nu vor sa o lase sa isi ia dreptul de "autor".
De exemplu, in Xi-an, China, Rou Jia Mo este un preparat foarte cunoscut si consumat. Acesta este alcatuit din carne de miel sau vita fripta, asezata in mijlocul unei chifle pufoase, dintr-o faina speciala, deasupra careia se pune un sos delicious si picant. Ei sustin ca aceasta reteta este de mii de ani in China.
Foto: www.wizardrecipes.com