Calendar ortodox 1 august 2019. Scoaterea Sfintei Cruci
Biserica Ortodoxa cinsteste astazi, 1 august, Scoaterea Sfintei Cruci. Aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub denumirea de Ziua Crucii. Calendar ortodox august 2019.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Joi, 01 August 2019, 10:01 | Actualizat: Joi, 01 August 2019, 10:43Biserica Ortodoxă cinstește astăzi, 1 august, Scoaterea Sfintei Cruci. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Ziua Crucii. Calendar ortodox august 2019.
Pe 1 august, la Constantinopol, se scoatea în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfanta Sofia. Din dorința de a scăpa oamenii de boli și cu credință în Dumnezeu, credincioșii făceau până pe 15 august procesiuni cu Sfânta Cruce.
Părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sf Cuvioasă Parascheva sin Călărași spune despre Ziua Sfintei Cruci: „preotul sfinţeşte via şi butoaiele de vin, pentru ca şi în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi astăzi. Ei trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură şi muzică.”
Pe aceeași temăTradiții și obiceiuri în ziua Scoaterii Sfintei Cruci: “Conform tradiţiei populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară. În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, şerpii, înainte de a se retrage în ascunzişuri, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, spun specialiştii în etnografie şi folclor în cadrul
Calendar ortodox august 2019. Semnul Sfintei Cruci: în timp ce Rugăciunea lui Iisus poate fi repetată şi poate conduce la perioade meditative lungi, semnul crucii nu este efectuat sau repetat fără un motiv anume. Nu este neobişnuit să vedem un om care se roagă sau comunitatea unei Bisericii închinându-se adesea, uneori repetat, dar de obicei există o anumită acţiune, frază, cuvânt sau rugăciune liturgică ce cere facerea semnului crucii. Semnul crucii nu constituie o practică ce poate conduce mintea într-o perioadă meditativă, ci contribuie cu propria greutate meditativă la suma tradiţiei Bisericii.
Pe aceeași temă