Antena

Calendar ortodox 3 iunie. Azi e Lăsatul Secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel. Ce nu ai voie să faci

Calendar ortodox 3 iunie. E sarbatoare mare azi: Lăsatul Secului pentru Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și sărbatoarea tututror Sfinților: Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie. Mare atenție, credincioși! Ce este și ce nu aveți voie să faceți sub nicio formă de Lăsatul Secului! 

Publicat: Duminica, 03 Iunie 2018, 08:24 | Actualizat: Vineri, 26 Februarie 2021, 11:28
Calendar ortodox 3 iunie. E sarbatoare mare azi: Lăsatul Secului pentru Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și sărbatoarea tututror Sfinților: Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie. Mare atenție, credincioși! Ce este și ce nu aveți voie să faceți sub nicio formă de Lăsatul Secului! 

Calendar ortodox 3 iunie. E sărbătoare mare azi: Lăsatul Secului pentru Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și sărbătoarea tututror Sfinților: Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie. Mare atenție, credincioși! Ce este și ce nu aveți voie să faceți sub nicio formă de Lăsatul Secului!

Calendar ortodox 3 iunie. Ce este Lăsatul Secului

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserică Ortodoxă (Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului).

Singurul post care are două Lăsatul Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și sub numele de Postul cel Mare. Primul Lăsatul Secului este pentru carne și se ține în Duminică Înfricoșatei Judecăți, iar celălalt este pentru ouă, peste și lactate și se ține în Duminică Izgonirii din Răi a lui Adam.

Calendar ortodox 3 Iunie. Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului

1. Nu așeza farfuriile pentru mâncare la întâmplare!

Dacă puneți farfuriile și tacâmurile pe masă în mod aleatoriu, acest lucru poate aduce necazuri în gospodărie. Masă se așează cu față spre răsărit, fie că este vorba de prânz sau cină.

2. Nu pune față de masă colorată

Este indicat să folosești o față de masă albă, la fel și tacâmurile și farfuriile deoarece albul este simbolul purității, al postului. Albul înseamnă cumpătare și curățire sufletească.

3. Nu da bani sau alte obiecte cu împrumut!

Această credința populară este valabilă în special în zonele de munte. Nu e bina să dai obiecte cu împrumut în prima zi de Post și asta pentru că lupii vor da târcoale casei tale. De asemenea, cel ce împrumută pe cineva cu bani de Lăsată Secului nu va avea parte de ei tot anul!

Recomandari A1

Calendar ortodox 3 iunie. Lăsatul Secului. Tradiții în țară

În toate zonele rurale din țara Lăsatul Secului de Paști joacă un rol extrem de important. Foarte multe tradiții încă se țin. De exemplu, Lăsată Secului de Paști păstrează tradiții specifice începutului unui an agrar, sărbătorit odată cu echinocțiul de primăvară. După cum spune și Profesorul Ion Ghinoiu, „prin fixarea Paștelui în raport cu echinocțiul de primăvară și fază lunară, cele mai importante sărbători și obiceiuri păgâne au fost împinse în afară ciclului pascal, la Lăsatul Secului și la Rusalii”.

Această sărbătoare marchează și acel moment de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi. În funcție de această sărbătoare sunt ținute și obiceiurile și datinile locului. Acestea se împart în două categorii: sărbători care au loc înaintea de Lăsatul Secului în „Saptamana Nebunilor” și obiceiuri care se țin în săptămâna „Caii lui Santoader”.

Praznicul de duminică este împodobit, din moși-strămoși, de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă pentru a avea un post ușor, care să înfrâneze puterea de a păcătui.

În foarte multe localități din sudul țării se păstrează cu sfințenie obiceiul de Batere a halviței. În cadrul acestei ceremonii participă și copiii și adolescenții. Se obișnuiește că gazdă să lege o bucată de halviță cu o sfoară și începe să o plimbe prin față tinerilor, organizați în echipe de câte doi, având mâinile legate la spate. Fiecare copil încearcă să prindă bucată de halviță cu gură, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți. Majoritatea celor care participă la această tradiție ajung să se murdărească din plin pe față și chiar pe haine. Se spune că persoană care prinde halviță în gură o primește drept recompensa.

O altă datină care se păstrează și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru că păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.

În unele sate din Covasna, de Lăsatul Secului se practică un alt obicei vechi, cel al focurilor purificatoare. Pe înserat, pe dealuri se aprind focuri. Conform tradiției, în acest fel atmosferă se purifică în comunitatea respectivă, ajutând totodată și la alungarea spiritelor rele. Mai mult, se credea că prin săvârșirea acestui ritual se asigură și perpetuarea renașterii la viață.

Iar în regiunea Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care mai apoi le oferă soacrelor, pentru că relațiile lor să rămână „dulci” și în timpul Postului Mare.

Pentru cei săraci, se mai practică și obiceiul că mulți credincioși să ofere copiilor nevoiași câte șapte sticle cu lapte, simbolizând cele șapte săptămâni ale postului. Se crede că această tradiție va aduce hrană mai bună copiilor nevoiași pe parcursul Postului Paștelui.

Whatsapp LinkedIn
calendar ortodox calendar ortodox 3 iunie lasatul secului sfintii petru și pavel traditii si superstitii de petru si pavel post rusalii sarbatoarea tuturor sfintilor
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei OUG "trenuleţ": singurele pensii care ar mai putea creşte în 2025. Guvernul anunţă şi primele restructurări
Videoclipul zilei
Citește și
Sf. Irina, prăznuită pe 5 mai 2023. Care este povestea tulburătoare a sfintei care îi ocrotește pe cei...
Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Mucenic Trifon, 1 februarie 2023. Aceste cuvinte te feresc de...
Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer, 9 noiembrie 2021. Tradiții, obiceiuri și rugăciune puternică
Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare mare pentru creștini. Ce să faci pentru fericire și noroc
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii au parte de succes pe 26 decembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele Catine.ro
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe covorul roșu alături de Ibrahim... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Savanții dezvăluie data, care nu a fost 25 decembrie VIDEO Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Care este relația dintre Marina Dina și tatăl copiilor ei! Vedeta speră să petreacă timp cu cei mici de... Spynews.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă BZI
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Robotul „Moș Crăciun” a fost dezvăluit de Boston Dynamics. Imaginile care au devenit virale useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2024. Peștii se gândesc la familia lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Curăță casa de energii negative, la final de an: Ritualul secret al preoteselor, în 5 pași, cu dafin și sare,... Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate Playtech
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri Redactia.ro
Analist, despre noul Guvern: "Oamenii ăştia nu au înţeles că au primit o palmă la alegeri, iar acum au dat foc... Observator
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului MediCOOL
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii HelloTaste
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a... ProSport
Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela... Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Cum să gestionezi vizitele și reuniunile de familie fără stres DeParinti
Kate Cassidy și-a făcut un tatuaj cu aripi de înger în amintirea lui Liam Payne. Fostul membru al trupei One... ZUTV
Cel mai puternic pașaport din lume. Pe ce poziție se află România UseIT
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Hello Taste