Calendar ortodox 6 martie. Sf 42 Mucenici din Amoreea
Calendar ortodox 6 martie 2019. In aceasta zi se face pomenirea, de cstre Biserica Ortodoxs, celor 42 de Mucenici din Amoreea. Tot in aceasta zi se mai cinseteste si aflarea lemnului Sfintei Cruci.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Marti, 05 Martie 2019, 20:27 | Actualizat: Vineri, 26 Februarie 2021, 11:28Calendar ortodox 6 martie 2019. În această zi se face pomenirea, de către Biserica Ortodoxă, celor 42 de Mucenici din Amoreea. Tot în această zi se mai cinsetește și aflarea lemnului Sfintei Cruci.
În această lună, în ziua a şasea, pomenirea sfinţilor marilor mucenici patruzeci şi doi: Teodor, Constantin, Calist, Teofil, Vasois şi cei împreună cu ei, care au pătimit în Amoreea.
Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea au fost conducători în armatele împăratului bizantin Teofil (829-842). Când musulmanii au asediat orașul Amoreea (în Galicia, Asia Mică), au luat în sclavie pe cei 42 de comandați, împreună cu alți creștini. Comandanții au fost închiși în temniță timp de șapte ani, în vreme ce toți ceilalți creștini au fost fie vânduți că sclavi, fie uciși. În timpul celor șapte ani de temniță, comandanții au fost sfătuiți de musulmani să îmbrățișeze credință islamică.(.crestinortodox.ro)
Această zi este marcată în calendarul ortodox cu specificațiile: zi aliturgică și zi cu dezlegare ouă, lapte și brânză.
Miercuri, 6 martie, se rosteste pentru prima dată în perioada Triodului, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul :
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grairii în deșert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-mi-l mie, slugă Ta. Așa, Doamne Împărate, dăruiește-mi că să-mi văd greșelile mele și sä nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor. Amin.”
Postul Paștelui 2019. Tradiții și obiceiuri în Postul Mare
Calendar ortodox 6 martie. Aflarea lemnului Sf Cruci
Tot în acesată zi se face pomenirea aflării minunate a lemnului Sfintei Cruci la Ierusalim, în anul 326, de către Sfânta Împărăteasă Elena, care a încredințat-o apoi episcopului Macarie al Ierusalimului.
Se spune că pentru a identifica adevărată cruce a mântuitorului, episcopul Macarie al Ierusalimului, a văzut un om dus la groapă și a cerut să fie așezat pe fiecare cruce. Când a fost așezat pe Crucea Mântuitorului, mortul a înviat, iar Crucea Dătătoare de Viață a fost înălțată și cinstită.