Izvorul Tămăduirii. De ce trebuie să bei sau să te speli cu apă sfințită
Izvorul Tămăduirii. De ce trebuie să te speli cu apă sfințită azi. După Liturghie, urmează slujbă de sfințire a apei, după o rânduială specială. Această apă sfințită poartă numele de Aghiasma Mică și este luată de credincioși pentru vindecarea bolilor trupești și sufletești.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Vineri, 03 Mai 2019, 09:11 | Actualizat: Vineri, 03 Mai 2019, 10:29Izvorul Tămăduirii. De ce trebuie să te speli cu apă sfințită azi. După Liturghie, urmează slujbă de sfințire a apei, după o rânduială specială. Această apă sfințită poartă numele de Aghiasma Mică și este luată de credincioși pentru vindecarea bolilor trupești și sufletești.
Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare importantă din Săptămâna Luminată, săptămâna de după Paște. În această zi, după participarea la Liturghie, urmează ritualul sfințirii apei: la începutul slujbei de sfințire a apei, se face cu cădirea în semnul sfintei cruci a mesei pe care este prezența Sfântă Evanghelie și Crucea și rostirea stihurilor speciale împreună cu cântarea troparului "Hristos a înviat". De asemenea, în cadrul slujbei, se cântă irmoasele Canonului Învierii și Cântarea "Ziua Învierii". La final, apa sfințită astăzi este luată de credincioși pentru vindecarea de bolile sufletești și trupești. Apa sfințită în ziua Izvorului Tămăduirii poartă numele de Aghiasma Mică.
Vinerea Scumpă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci azi
Aghiasma Mică vindecă bolile
Tradiția bisericească spune că aghiasma mică are puteri tămăduitoare. Bolnavii, în principal, sunt cei care o consumă pentru a se împărtăși de energiile necreate ale Duhului Sfânt ce există în compunerea ei. Sfințirea apei înseamnă aducerea ei la starea inițială, așa cum o crease Dumnezeu la început.
De ce trebuie să bei apa sfințită
Apa sfințită se bea de toți memmbrii familiei, inclusivi de către copii. Cu Aghiasma Mică se mai stropește locuința sau oamenii și animalele. Apoi, apa care mai rămâne de la sfințire, se pune într-un vas la un loc curat și se ia în fiecare dimineață pe nemâncate după anafură, când suntem curați trupește și sufletește și ne-am împlinit rugăciunile dimineții. Copiilor le este recomandată în fiecare dimineață.
De asemenea, apa sfințită este recomandată și elevilor sau studenților, deoarece se crede că astfel Dumnezeu le va lumina mintea și vor putea face față testelor și examenelor. Apa sfințită se bea, de obicei, pe nemâncate, pentru a beneficia de puterile-i tămăduitoare.
Izvoare tămăduitoare în România
Se spune că Maica Domnului a dăruit românilor astfle de izvoare cu puteri tămăduitoare. Unul din acestea se află la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova. Un alt izvor cu apă vindecătoare se afla la Mănăstirea Dervent. Tradiția spune ca acest izvor a țâțnit din locul in care Apostolul Andrei a împuns piatra cu toiagul. Alte astfel de izvoare sunt: izvorul de la Manastirea Horăicioara din județul Neamț, izvorul de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, din județul Argeș și cel de la Biserica Greaca din Brăila, descoperit în anul 1863, în vremea efectuării unor lucrări de construcție.