Sfântul Ignatie, 20 decembrie. Tradiţii pentru spor şi sănătate
Credincioșii îl prăznuiesc vineri pe Sfântului sfinţitului Mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu (Teoforul). Această zi mai este cunoscută în popor și sub denumirea de ignatul porcului. Tradiţii pentru spor şi sănătate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 20 Decembrie 2019, 09:49 | Actualizat: Vineri, 20 Decembrie 2019, 10:04Se spune că Sfântul Ignatie a fost Copilul pe care l-a apucat de mână Stăpânul Hristos şi l-a luat în braţe şi a zis:"De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor"; şi: "Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte". De aceea a fost numit purtător de Dumnezeu. Pe Sfântul Ignatie l-a cinstit cu un cuvânt de laudă şi cel între sfinţi părintele nostru Ioan Gură de Aur.
Povestea Sfântului Ignatie
Se spune că Sfântul Ignatie a fost Copilul pe care l-a apucat de mână Stăpânul Hristos şi l-a luat în braţe şi a zis:"De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor"; şi: "Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte". De aceea a fost numit purtător de Dumnezeu. Pe Sfântul Ignatie l-a cinstit cu un cuvânt de laudă şi cel între sfinţi părintele nostru Ioan Gură de Aur.
Documentele religioase menţionează că Sfântul Ignatie a primit cununa de mucenic la data de 20 decembrie în anul 107 d.Hr, în timpul persecuţiei creştinilor din Antiohia. Atunci, în timpul împăratului roman Traian (care a domnit între anii 98-107), Ignatie a fost arestat împreună cu numeroşi creştini şi pedepsit cu moartea, fiind aruncat în cuşca fiarelor în renumitul amfiteatru din Roma.
Sfântul Ignatie. Tradiţii pentru spor şi sănătate
Ritualul sacrificării porcului reprezintă o legătură evidentă dintre mitologia Greciei Antice şi credinţa populară românească. În ambele cazuri, se crede că sângele scurs la sacrificarea porcului poate să spele crimele sau numeroasele nelegiuiri făcute de oameni.
La sacrificiul porcului nu trebuie să asiste persoanele foarte miloase, pentru că atunci carnea acestuia nu va fi gustoasă.
Totodată, în tradiţia populară, se crede că de Ignat oamenii trebuie vadă sânge: în acest mod ei vor fi feriţi de boli în Noul An.
Cu părul porcului sunt afumaţi copiii care, se crede, că au fost deocheaţi de unele persoane foarte rele din comunitatea respectivă.
În ajunul Ignatului, în jurul casei, gospodarul care taie porcul este bine să pună „câte un fir” de mei şi de sare, pentru ca vrăjitoarele să nu fure sporul casei prin practici numai de ele ştiute.
Pe aceeași temăTroparul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul
„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţă răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”
Citește și: Ignat 2019. Aşa prepari cea mai delicioasă pomană a porcului