După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. De obicei, masa se aşază în curte. Se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă
Ignat 2018. Pomana porcului-ingrediente
- 600 g pulpă de porc puțin grasă
- 300 g cârnați proapseți
- 1 căpățână usturoi
- 5-6 linguri ulei
Ignat 2018. Pomana Porcului-mod de preparare
Tai carnea cubulețe și cârnații rondele, apoi incingi uleiul în tigaia în care vei așeza carnea.
Amesteci până se rumenește pe toate părțile, adaugi cârnații și lași la fiert, într-un vas acoperit cu capac până scade sosul.
Usturoiul se curățe, se pisează, se amestecă cu puțină apă și se adaugă peste peste carne. Carnea se mai lasă câteva minute pe foc, apoi se scoate și se servește cu usturoi, mămăligă și vin fiert.
Citește și: Ignat 2019. Tradiții și obiceiuri: ce nu ai voie să faci pe 20 decembrie
Supă cremă de mazăre cu chipsuri de legume - Rețeta lui Chef Munti... Cum verifici dacă ai cumpărat brânză din lapte sau din uleiuri vegetale. Testul simplu pe care îl poți face acasă...